Za kupnju 4 milijuna eura vrijednog aparata za zračenje prikupljeno svega 250 tisuća kuna

Današnji dan, kada obilježavamo Dan mimoza, Dan borbe protiv raka grlića vrata maternice prilika je da se savjesno sjetimo crne statistike, ona koja govori da je upravo Zadarska županija na prvom mjestu po broju novootkrivenih slučajeva karcinoma, ali i činjenice da OB Zadar još uvijek nema uređaj za zračenje, zbog čega teško oboljeli moraju putovati u Split ili nešto dalji Zagreb na liječenje.

Linearni akcelerator – uređaj za zračenje oboljelih od malignih bolesti u procesu je nabavke, no nažalost, obzirom na njegovu skupoću, put do stvaranja dostojanstvenih uvjeta za liječenje onkoloških pacijenata, čini se dalek.

Liga protiv raka i zadarska bolnica nedavno su potpisali ugovor i otvorili žiro-račun preko kojeg se skupljaju sredstava za njegovu nabavku.

Tajnik Lige Vladislav Tomčuk:

Do danas je sakupljeno 250 tisuća kuna, a uređaj košta, ni manje ni više, 4 milijuna eura. Zvuči strašno, ali postoje načini. Postoje donatori, može se aplicirati na natječaje… Valja biti optimističan.

Zračenjem se može umanjiti, pa i kompletno uništiti tumorski čvor. Postoje vrste raka koje mogu biti posve izliječene radioterapijom; poput tumora glasnica, limfomi…

Zračenje se može primijeniti na gotovo svakom dijelu ljudskoga tijela, može se upotrebljavati prije, za vrijeme ili nakon operacije te kemoterapije.

Voditelj Odjela za ginekologiju i predsjednik Lige protiv raka dr. Branko Dukić vjeruje kako bi onkološki odjel te sam akceleratora mogli dobiti kroz tri, četiri godine.

Aplicirali smo na EU fondove i dobra vijest je da je prvi dio prošao, sad čekamo drugi, a kako bismo počeli s gradnjom zgrade koja će povezivati bolnicu i polikliniku, a gdje će biti smješten onkološki odjel na kojemu će biti i akcelerator.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...