Čekaj i umri; Hrvatski pacijenti na preglede čekaju do 657 dana

Službeni podaci HZZO-a i zdravstvenih ustanova pokazuju da pacijenti predugo čekaju na određene preglede i dijagnoze zbog čega možda i gube šansu za ozdravljenjem, piše 24 sata.
Primjerice, u Vinogradskoj bolnici u Zagrebu na MR mozga se čeka  čak 495 dana, a radi se o pretrazi koja potvrđuje tumor i druge neurološke bolesti. Na istu se pretragu, primjerice, u Dubrovniku, čeka samo 26 dana. Kada je riječ o CT-u abdomena, u KBC-u Split pacijenti na tu pretragu čekaju 378 dana, dok u Općoj bolnici Gospić nema čekanja za istu pretragu.

Loša organizacija u bolnicama, nedostatak opreme i premalo liječnika
24 sata analiziraju 15 zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj, a obuhvatili su čekanje na CT abdomena, MR mozga, gastroskopiju, kolonoskopiju i koronografiju te operaciju mrene. Faktori koji utječu na čekanje su organizacija posla u bolnicama, stanje opreme i broj zaposlenika.

Pacijenti ponekad imaju pravo na pretragu u nekom drugom gradu kako bi se smanjile liste čekanja, a HZZO im pritom plaća troškove putovanja do drugog grada. Tako, primjerice, neki pacijenti mogu odabrati pretragu obaviti u Gospiću umjesto u Zagrebu, no moguće su i mnoge druge kombinacije.

657 dana čekanja

Primjerice, za operaciju mrene pacijenti na Svetom Duhu u Zagrebu moraju čekati čak 657 dana kako bi došli na red, a tako dugo čekanje vjerojatno je posljedica reputacije i stručnosti liječnika u toj bolnici. U Puli se tako za istu operaciju na red može doći za samo 30 dana, ali ako pacijent želi to obaviti ultrazvučnom metodom, čeka se ipak i do šest mjeseci. Takva se operacija npr, u Gospiću uopće ne radi pa su i Ličani prisiljeni ići na neka druga mjesta.

CT abdomena i dalje je najtraženija pretraga na koju pacijenti u Splitsko-dalmatinskoj županiji čekaju duže od godinu dana, dok oni u Gospiću odmah dolaze na red. Čeka se i u zagrebačkim bolnicama, no ipak manje nego u Splitu pa onda vjerojatno problem nije samo u velikom broju ljudi, već i u čestom kvaru uređaja u splitskoj bolnici., zbog čega snimke ispadnu mutne pa liječnici ne mogu dobro očitati stanje. Ipak, liste čekanja ostale su u KBC-u Split duge i nakon što je bolnica dobila dva nova CT uređaja.

Ponekad su i pacijenti krivi

Pacijenti kojima je potrebna magnetna rezonancija mozga također su na mukama. U Vinogradskoj na tu pretragu čekaju čak 495 dana, a u Draškovićevoj 260.

Iz Vinogradske poručuju da je problem u malom broju uređaja za MR: imaju ih samo dva, a zbog toga što rade puno više nego što bi trebali, dolazi do kvarova. Tada nastaje zastoj zbog skupih i dugotrajnih popravaka.

Unatoč ovako poraznim podacima, iz bolnica poručuju da hitni pacijenti ipak na red dolaze odmah. No kažu da problem često nije samo u njima, već i u samim pacijentima pa tako neki ne dođu na zakazani termin, a da ga prethodno nisu otkazali.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...