Dalmatinci otkrili posao unosniji od iznajmljivanja apartmana:”Mjesečno uzmemo 60.000 kuna, ulog se vrati nakon godinu dana”

Nema predsezonskog turizma bez – bicikla! Tako bi glasio poučak koji su prvi naučili obiteljski iznajmljivači Splitsko-dalmatinske županije, koji su spremni brzo, jednostavno i “u hodu” pratiti svjetske turističke trendove aktivnog odmora i cikloturizma i uvesti ih u svoj apartman i kuću za iznajmljivanje već ove sezone, piše Slobodna Dalmacija, a prenosi Jutarnji.hr.

Očekuje se tako da će u sezoni 2017. oko 200 turističkih objekata u srednjoj Dalmaciji imati oznaku dobrodošlice biciklistima kao gostima. Jer, odmor uz rekreaciju na dva kotača postao je svjetski turistički hit koji u Europi prakticira i traži oko 20 milijuna rekreativnih i sportskih biciklista.

Bez velika truda

A to su dovoljno dobri razlozi zbog kojih se vrijedi potruditi pa su obiteljski iznajmljivači Splitsko-dalmatinske županije spremni dio tog prometa skrenuti i u svoje apartmane, koji će od ovoga ljeta imati oznaku “bed&bike”.

Bit će to znak da su spremni ugostiti i pružiti specifičnu uslugu biciklistima, brinuti se o njihovim biciklima ili im osigurati iznajmljivanje svojih, ali i sve prateće usluge koje oni trebaju, uključujući i domaće bike-vodiče koje strane agencije sve više traže.

Jer, iznajmljivači su iz iskustva onih koji su kao pioniri u turističkim mjestima nabavili bicikle i ponudili ih u najam svojim gostima prethodnih sezona shvatili kako im to osigurava sasvim pristojnu dodatnu zaradu u njihovim apartmanima, i to bez pretjerana truda. Bicikli se, naime, iznajmljuju dnevno po cijeni od 90 do 170 kuna, ovisno o turističkome mjestu i cijenama ostalih usluga u njemu. Pa se tako s desetak bicikala za iznajmljivanje svakog dana može zaraditi i do dvije tisuće kuna.

Štoviše, oni koji su uložili u tu vrstu prijevoza nabavivši po stotinjak bicikala za iznajmljivanje turistima, zarade dnevno puno više nego vlasnici apartmana.

Da se ne radi tek o prolaznom hiru suvremenih gostiju koji su se odjednom sjetili rekreacije na dva kotača na svojem odmoru, pokazuju podaci prema kojima je u nama turistički najizdašnijoj Njemačkoj čak dva milijuna turista koji putuju u inozemstvo kao cikloturisti, a čak 5,7 milijuna Nijemaca je jednom u protekle tri godine bilo na odmoru s vožnjom bicikla.

I kako ih onda i u srednjoj Dalmaciji ne dočekati s tom mogućnošću, pitanje je na koje privatnim iznajmljivačima, ali sve više i hotelijerima, nije bilo dvojbe oko odgovora. Zato se je na poziv TZ-a Županije splitsko-dalmatinske za edukaciju o toj vrsti usluge odazvalo više stotina iznajmljivača koji žele ugostiti bicikliste, a broj onih koji se prijavljuju preko interneta svakim je danom sve veći. Baš kao da su svi apartmani spremni gostima ove godine ponuditi i bicikl.

Već 4000 km staza

Ne čudi to kada se zna da je biciklistička infrastruktura servirana kao već gotova u dužini od čak četiri tisuće kilometara biciklističkih staza koje su zajednički trasirali i označili TZ Splitsko-dalmatinske županije i Biciklistički savez županije u suradnji i dogovoru s lokalnom upravom i lokalnim turističkim uredima.

Tako je srednja Dalmacija prva u Hrvatskoj dogovorila model po kojemu uređene i označene staze održava lokalna samouprava, obilježava ih lokalna turistička zajednica, a promotivni materijal, edukacije i svu promidžbenu aktivnost za njihovo plasiranje na tržište vodi i organizira TZ županije koji je cijeli projekt i osmislio.

U proteklih nekoliko godina označilo se 140 takvih staza od makarske rivijere, preko Brača, Hvara, Zagore i splitske rivijere, a na poslovima vezanim uz bicikliste već zarađuje oko stotinu osoba u pedesetak bed&bike objekata za smještaj u županiji, kojih bi do kraja godine trebalo već biti 200.

– Cilj nam je biti najrazvijenija cikloturistička regija u zemlji. Ulaganja za iznajmljivače i hotele za prilagodbu cikloturistima nisu velika, no važno je imati sigurnu prostoriju za smještaj bicikla jer gosti stižu i sa svojim biciklima od po nekoliko tisuća eura i ne žele ih ostavljati bilo gdje. Mora se imati i stalke za bicikle, osnovni alat i opremu, trgovinu rezervnih dijelova u okruženju, ali i servis u slučaju potrebe – govori Joško Stella, direktor TZ-a županije, dok Denis Špadina, tajnik Biciklističkog saveza Dalmacije, kaže da je sve više električnih bicikala, ali i gostiju koji uzbrdo idu kombijem, a nizbrdo biciklom.

Obuka bike-vodiča

– Aktivni turizam je trend u svijetu i moja agencija nudi takve mogućnosti, od planinarenja preko hikinga, raftinga i drugih aktivnosti. Želimo proširiti ponudu i produžiti sezonu s biciklizmom jer vidimo koliko nam gosti to traže na odmoru i žele ispunjen dan, boravak u prirodi i neke nove izazove – kaže Jurica Budanko, vlasnik agencije iz Makarske koji će se specijalizirati za cikloturizam.

– Nama su gosti biciklisti iznimno važni radi produženja sezone jer najviše ih dolazi u proljeće i ranu jesen i planiramo obučiti svoje bike-vodiče tako da gosti dobiju potpunu uslugu. To je segment koji se sve više traži i moraju se pratiti trendovi zahtjeva gostiju – kaže Olga Vukušić, vlasnica agencije iz Brela.

Poduzetni iznajmljivači koji su poslovanjem daleko odmakli od nekadašnjih “zimmer frei” bakica žele svojim gostima ponuditi mogućnosti da su mobilni i rekreiraju se, a uz to upoznaju šire područje na koje su došli.

Izleti na dva kotača

– Radi se o obliku selektivnog turizma koji ima uzlazni trend, a posebno je atraktivan u područjima koja nisu izravno uz more niti se gosti koji tu dolaze žele samo izležavati, a mi imamo takav objekt. Gosti nam traže sve više izleta, a bicikli su idealan način za obilazak šire okolice – priča nam Irena Šiljeg, iznajmljivačica iz Makarske, spremna za registraciju bed&bike apartmana.

Da bicikli dovode goste i u područja daleko od mora, pokazuje primjer Podgore, odakle je 40 iznajmljivača iz Podgora Sela, starog dijela mjesta ispod Biokova koji imaju 30 vila s bazenima za iznajmljivanje, došlo na edukaciju kako postati domaćin biciklistima koji su očigledno gosti za koje se svi bore. A kako i ne bi kada po statistici u EU-u oni troše na putovanjima više nego turisti s kruzera – čak 44 milijarde eura godišnje.

Kristinka Ivanac iz Brela: Ulog se vrati u godinu dana

– Ja već imam prve rezervacije za ovu predsezonu iz Švedske za goste koji žele bicikl na odmoru. Među prvima sam u Brelima prije 8 godina kupila bicikle i iznajmljujem ih u svojim apartmanima, a gosti su prezadovoljni time. Sada se želim i službeno registrirati za prihvat cikloturista i imati tu oznaku.

Kupujemo dobre bicikle, svaki je po 3-4 tisuće kuna, imamo ih 12 i ta investicija vrati se u godinu dana ako sami radite. Naša cijena najma je 90 kuna dnevno i znam da može biti i veća, ali do sada je bilo tako – priča nam agilna breljanska iznajmljivačica Kristinka Ivanac, naglašavajući kako ipak treba znati s bicikima, održavati ih i popravljati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...