Edukatori PP Vransko jezero održali radionicu “Zagonetke o močvari”

Svake se godine 2. veljače obilježava Svjetski dan močvarnih staništa čime se podsjeća na datum potpisivanja međunarodnog sporazuma o zaštiti močvarnih staništa. Ovogodišnja tema Važnost vlažnih područja u borbi protiv katastrofa  je odabrana da ukaže na važnu ulogu močvarnih područja u prevenciji, smanjenju utjecaja i posljedica te oporavka od prirodnih katastrofa kao što su poplave, suše i oluje.

Zadovoljavajući 6 od ukupno 9 kriterija ovog najstarijeg međunarodnog sporazuma sklopljenog isključivo radi zaštite ekosustava, od 2. veljače 2013. godine i Park prirode Vransko jezero se nalazi  na popisu svjetski važnih močvara, kao najveće prirodno, boćato, stalno vodeno tijelo u Hrvatskoj, od iznimne važnosti za brojne ugrožene i u Europi rijetke vrste ptica.
Povodom obilježavanja Svjetskog dana močvarnih staništa edukatori Javne ustanove Park prirode Vransko jezero su održali interaktivno predavanje i radionicu Zagonetke o močvari u OŠ Biograd, 2. i 3. veljače 2017.

Radionica na temu močvarnih staništa i njihove važnosti za čovjeka i prirodu održana je u sklopu sata prirode a na njoj su sudjelovali učenici šestih razreda. Učenici su na zanimljiv, kreativni i drukčiji način, na temelju vlastitih opažanja, naučili opisati glavne karakteristike močvarnih staništa te  prepoznati ekološke uloge močvara i njihovu vrijednost za čovjeka, prirodu i okoliš.  Uspoređujući vrijednost močvara sa predmetima poput spužve, kreveta ili kuće upamtili su da su močvare važne jer pročišćavaju vodu, sprječavaju poplave, rezervoar su slatke vode, služe kao odmorište, gnjezdilište, hranilište i skrovište za brojne ptičje vrste…

Zahvaljujemo se OŠ Biograd, svim učenicima šestih razreda i učiteljici prirode, Kristini Kurnik, na sudjelovanju!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...