Facebook objavio manifest, trebamo li se bojati?

Facebook je odavno prerasao granice samog interneta i postao priča za sebe, a bit će da je takav status i desetine milijardi dolara na računu ipak udarilo u glavu osnivača i najvećeg dioničara Marka Zuckerberga.

Naime, on je objavio Manifest Facebooka u kojem je naveo da u tajnosti radi na sistemu umjetne inteligencije koji će biti u mogućnosti čitati privatne poruke korisnika?!

U manifestu se navodi i kako je on sam zabrinut zbog završetka procesa globalizacije i kako će Facebook u budućnosti imati važnu ulogu u očuvanju sigurnosti svijeta.

Zuckerberg ističe i kako će biti nužno brzo i točno identificirati rizike koji drugdje ne bi bili primjećeni, poput terorističkih prijetnji i planiranih napada na tajnim kanalima. No, kako kaže, takav će se sustav izgrađivati godinama.

Manifest je proslijeđen medijima, no naknadno je jedan njegov dio izmjenjen, javlja Independent. U njemu se ne spominje sprečavanje terorističkih napada već samo da će umjetna inteligencija biti ondje kako bi pratila što se događa u čitavoj zajednici.

Nadalje stoji kako će biti nužno ograničiti privatnost da bi se očuvala sigurnost korisnika Facebooka. Isto tako je spomenuto kako je u WhatsApp-u i Facebook Massengeru unesena inkripcija koja će čitati poruke pomoću spomenute umjetne inteligencije, piše Metro portal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...