Kalmetina kandidatura je borba za ‘sve ili ništa’

Iako to još nije službeno objavljeno, vrh HDZ-a je prelomio i odlučio da ipak Božidar Kalmeta bude kandidat te stranke za gradonačelnika Zadra. Potvrdio je to Expressu sugovornik blizak šefu stranke Andreju Plenkoviću koji je Kalmetinu situaciju usporedio s onom Josipe Rimac. Oboje su naime bili ili su pod Uskokovim istragama, bili su na rubu da politici kažu zbogom, a onda su se opet vratili u igru.

I to zahvaljujući lokalnim izborima, ali i činjenici da HDZ nije uspio pronaći nove ljude koji bi mogli dobro proći u Zadru i Kninu. Naime, nekad jedna od moćnijih žena u HDZ-u, digla se iz pepela prije samo desetak kada kada joj ju je stranka odlučila podržati u utrci za Knin.

“Plenković definitivno nije bio za to da se Rimac i Kalmeta zbog Uskokovih optužbi kandidiraju na lokalnim izborima. Za Rimac je optužba još odbačena pa je taj slučaj čist, ali svejedno ljudi pričaju, sjećaju se, neki vjeruju, neki ne. Ali, Kalmeta ima dvije pravomoćne optužnice, Uskok je krajem prošle godine podignuo novu optužbu protiv Kalmete i to zbog naručivanja izrade filma Prometna renesansa Hrvatska koji je plaćen više od 600 tisuća kuna. E to je pravi teret, ali svejedno Kalmeta ide na izbore”, kaže nam sugovornik blizak Plenkoviću te dodaje da zapravo predsjednik HDZ-a nije imao puno izbora.

Iako njegova želja sigurno nije bila da taj dvojac predstavlja HDZ u svojim gradovima, morao se na kraju odlučiti za njih. Prvo nije bilo drugih kvalitetnih kandidata, a i interno istraživanje je pokazalo da bi HDZ bez Kalmete u Zadru izgubio svoju dugogodišnju utvrdu, ali i da Josipa Rimac pobjeđuje u Kninu.

Osim istraživanja pojavile su se i spekulacije kako će Kalmeta u utrku za Zadar, ako ga HDZ ne podrži, ići kao samostalni, nezavisni kandidat sa svojom listom što nikako ne odgovara vrhu HDZ-a. Kalmeta spkeulaciju nije potvrdio, ali je dovoljno bilo njeno puštanje u javnost da se vodstvo HDZ-a ‘trgne’.

Iako ni Kalmeti, koji je praktički godinama bio vojnik stranke, nije u intersu ići na izbore samostalno (niti ne bi imao potrebnu logistiku, a i bez stranke iza sebe s dvije optužnice bi mu se bilo teže nositi), on zapravo nije imao što izgubiti.

“Da ga HDZ ne podrži, on nema druge, nego ići samostalno. Što drugo može? Nije u Saboru, nije blizak novom vrhu…. Njegova politička karijera bila bi zauvijek gotova”, objašnjava nam sugovornik iz HDZ-a koji smatra da puštanje informacije kako će Kalmeta ako ga stranka ne podrži ići samostalno na izbore nije ucjena, nego činjenica.

“Kalmeta drugog izbora nije imao”, objašnjava nam.

Zadar je HDZ-ova utvrda, a upravo je Kalmeta sve ove godine vodio zadarski HDZ. U politiku ga je uveo Ivić Pašalić, ali nakon što Pašalić gubi izbore od Ive Sanadera, Dario, kako ga zovu, vrlo brzo postaje čovjek od Sanaderova povjerenja. Bio je i uz Jadranku Kosor, a potom i uz Karamarka.

“Snalazio se on kad god je trebalo”, kaže nam naš sugovornik.

Što se tiče Josipe Rimac ni njeno ime, baš kao ni Božidara Kalmete nije se našlo na prošloj listi za Sabor. Povukla se iz javnosti, tu i tamo bi na Facebooku objavila čestitke povodom blagdana ili državnih praznika. Na čelu Knina bila je više od deset godina, a povukla se kad je postala direktorica izborne kampanje HDZ-a 2015. Neko je vrijeme bila saborska zastupnica, ali s padom oreškovićeve Vlade i novim izborima završila joj je saborska karijera.

Svojedobno je priznala da joj nije lako zbog medijskih napisa o njenom strmoglavom padu, ali gotovo uvijek je zvučala optimistično. Govorila je da je mlada i vjerovala je da ima vremena za još štošta u životu. Osim toga njen cilj je, kako je jednom rekla, biti najbolja u svemu.

“Istraživanja su pokazala da Josipa najbolje kotira u Kninu i da ima velike šanse pobijediti”, kaže nam naš sugovornik iz HDZ-a.

Nekadašnja HDZ-ova uzdanica koja je u HDZ-u od svoje 16- te godine, pažnju je plijenila skupocjenim torbama od čak navodno 30 tisuća kuna, što je, pak, nedavno za jedan portal negirala. Rekla je, naime, kako joj najskuplja torbica koju ima stajala malo više od dvije tisuće kuna, ali se zato pohvalila da je u nasljedstvo dobila vinograd sa sedam tisuća loza. No, rad u vinogradu ipak će morati ostaviti za neke druge dane jer je čeka kampanja.

“Svi su očekivali kad sam se vratila u Knin, kad se nisam posložila gore u nekim kombinacijama, bilo da budem na listi za Sabor ili nekoj drugoj funkciji, da ću početi raditi kontra svoje stranke, kako to često biva. Ali ja sam se, i više no ikad prije, posvetila parlamentarnim izborima s ciljem da postignemo što bolji rezultat. Rekla sam, o.k., smatrate da vam ne trebam, da nemam dovoljno kompetencija, pa ću ja opet ispočetka i dokazat ću se svojim radom, svojim projektima. I tako sam se odlučila ponovo kandidirati za gradonačelnicu Knina”, rekla je Rimac za jedan portal.

I Kalmeta i Rimac definitvno idu na sve ili ništa. Jer drugo im ne preostaje. Pobjede u njihovim gradovima, ako je vjerovati istraživanjama, praktički su im već u rukama, a s povratakom u visoku politiku morat će se na neko vrijeme pozdraviti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...