Obilježeno sjećanje na rušenje Franjevačkog samostana u Karinu

 

Franjevački samostan u Karinu obilježio je u ponedjeljak,13. veljače 2017.godine  „Spomen dan i sjećanje na rušenje Franjevačkoga samostana i crkve Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u Karinu” u Domovinskom ratu.

Samostan su opljačkali i miniranjem  porušili pobunjeni Srbi u znak osvete za Vojno redarstvenu operaciju Maslenica na  današnji dan 1993. godine.

Franjevački samostan u Karinu postoji već 6 stoljeća. Najstariji je samostan na području Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Opsežna obnova počela je ubrzo nakon akcije Oluja da bi u potpunosti bio uređen 2006. Bio je to tada najznačajniji zahvat u obnovi sakralne baštine porušene u Domovinskom ratu.

Samostan i crkva obnovljeni su državnim sredstvima te sredstvima Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja.

Na svečanoj misi i obilježavanju 24. godišnjice stradanja samostana i crkve uz brojne vjernike, svećenike, predstavnike državnih i lokalnih vlasti bio je i ministar branitelja Tomo Medved koji je ujedno bio izaslanik Predsjednika Vlade RH.   Izaslanik predsjednice Republike bio je  Ante Deur -posebni savjetnik za branitelje, nazočan je bio i general zbora Mirko Šundov-načelnik Glavnog stožera oružanih snaga RH, župan Stipe Zrilić, zastupnik u Hrvatskom Saboru Marko Vučetić kao izaslanik Predsjednika Hrvatskog Sabora, izaslanik ministra obrane RH Ivica Ušljebrka, general bojnik Mladen Fuzul-zapovjednik zapovjedništva za potporu, Miljenko Domjan-izaslanik ministrice kulture, te brojni načelnici, gradonačelnici,predstavnici policije, udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Prije svete mise brojna su izaslanstva položila  danas i vijence na franjevačkom groblju koje  je također bilo obešćaćeno prije 24 godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...