Općina Preko na Festivalu maslina u Zagrebu

U sklopu 2. festivala maslina, koji će se 4. i 5. veljače održati u Zagrebu, među 140 prijavljenih uljara i maslinara iz cijele Hrvatske, „boje“ otoka Ugljana branit će višestruko nagrađivani maslinar Vojko Škopić.

U organizaciji Općine Preko i turističkih zajednica Preka i mjesta Ugljana, na Zagrebačkom velesajmu predstavit ćemo Ugljan kao otok maslina, valoriziran kroz turističku ponudu i male otočne proizvođače koji od drveta masline izrađuju autohtone proizvode. Bit će među njima i nositelja oznake Hrvatski otočni proizvod, poput OPG-a Otavijević iz Sutomišćice i Kamen dizajna Pletikosić iz Preka, koji u izradi suvenira sjedinjuju kamen i maslinovo drvo. Mladen Lucin, začetnik projekta Avantura otok, održat će predavanje „Dva milenija maslinarstva otoka Ugljana“ te uz Antu Župana, voditelja Odsjeka za EU fondove Općine Preko, predstaviti veliki ekološko-turistički projekt „Avantura otok“, za koji je Općina Preko od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova dobila 830.000 kuna, najavljuje Dražena Strihić, direktorica TZ mjesta Ugljana.

Na predstavljanju Ugljana kao otoka maslina u Zagrebu će sudjelovati i Mate Rančić, koji također izrađuje suvenire, nakit i uporabne predmete od maslinova drveta, te Ribarski obrt Moćun iz Kali.

Radujemo se što će nam se na štandu pridružiti i naši Ugljanci sa stalnom adresom u Zagrebu, Božica i Miomir Kliman. Božica s ugljanskim, a Miomir s istarskim uljem. Također, najavit ćemo i našu tradicionalnu proljetnu manifestaciju Dani maslinova ulja otoka Ugljana, koja će se ove godine održati 28. i 29. travnja u Ugljanu, dodaje Dražena Strihić.

Festival maslina u Zagrebu okuplja maslinare iz cijele Hrvatske, a cilj je manifestacije da predstave svoje proizvode zagrebačkoj publici te razmijene znanja i iskustva kroz predavanja, rasprave i druženje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...