Otočni OPG-ovi u najboljoj su startnoj poziciji za dobivanje potpora – pročitajte zašto!

Kako dobiti bespovratnu potporu na natječaju Ministarstva poljoprivrede (Mjera 6.3.1. – Potpora malim OPG-ovima da unaprijede vlastitu proizvodnju), kako prijaviti projekt te koje kriterije OPG mora zadovoljiti, bile su teme predavanja/radionice koju su Općina Preko i LAG Mareta, u suradnji s tvrtkom Agrarno savjetovanje, organizirali u POU Dom na žalu, pišu Naši školji.

Iako na otoku Ugljanu ima tek desetak OPG-ova, interes za predavanje bio je iznimno velik, a što sve nudi paket potpore Ministarstva poljoprivrede došli su čuti i stanovnici sa susjednoga Pašmana te predstavnice jednog OPG-a s otoka Rave.

– Na natječaj, koji će biti otvoren od 27. veljače do 27. ožujka, mogu se prijaviti OPG-ovi upisani u Evidenciju korisnika potpora u ruralnom razvoju i ribarstvu, a važno je napomenuti da nema vlastitog ulaganja u projekt, odnosno da je potpora stopostotna te da OPG može dobiti do 15.000 eura, kazao je u uvodu Damir Kovačić, konzultant iz tvrtke Agrarno savjetovanje.

Pojasnio je kako OPG koji se namjerava javiti na natječaj mora imati zadovoljavajuću ekonomsku veličinu gospodarstva (od 2000 do 8000 eura). Primjerice, za jedan hektar maslinika izračun vrijednosti je 19.695 kuna, odnosno 2675 eura.

– Vlasnik OPG-a najprije mora u Savjetodavnoj službi izvaditi izračun ekonomske veličine svoga gospodarstva. Nakon toga, bilo sam ili uz pomoć LAG-a, podnijeti prijavu s poslovnim planom, detaljnim izračunom i objašnjenjem o ulaganju. Prijava se elektronskim putem šalje u Agenciju za plaćanja u poljoprivredi i nakon toga slijedi postupak evaluacije. Budući da ljudi s otoka u startu dobivaju 15 bodova više od ostalih, njihovi projekti gotovo sigurno prolaze na ovom natječaju, istaknuo je Kovačić.

Prihvatljive aktivnosti za financiranje su kupnja domaćih životinja (krave, ovce, koze,konji, perad…), višegodišnjeg bilja i sadnog materijala, kupnja, uređenje i ograđivanje poljoprivrednog zemljišta, sadnja, kupnja mehanizacije, strojeva i opreme, ulaganje u preradu, podizanje staklenika i plastenika,  unapređenje prodaje i prezentacija vlastitih proizvoda, obrazovanje i konzultantske usluge. Isplata potpora odvijat će se obročno: nakon donošenja odluke o dodjeli potpore predujam od 50 posto, a ostatak nakon završetka projekta, koji mora biti dovršen u roku od tri godine.

OPG-ovi čiji projekti prođu na natječaju obvezuju se da će se nastaviti baviti poljoprivrednom proizvodnjom najmanje pet godina nakon isplate potpore.

Fotogaleriju provjerite na portalu Naši školji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...