Prava zima tek stiže? Za deset dana moguć sibirski val hladnoće

Izgleda kako su najave o kraju jako niskih temperatura ipak bile ponešto preuranjene. Istramet u svojoj analizi prognostičkih materijala tako navodi kako je već za desetak dana moguć dolazak novog vala izrazite hladnoće.

Iznad sibirskih prostranstava i Skandinavije izgledan je razvoj jake anticiklone, što će omogućiti prodor sibirskog zraka do Sredozemlja. Riječ je o “savršenoj” zimskoj situaciji kakva je zabilježena u veljači 2012. godine, ali i u najjačim zimama u proteklom stoljeću, kao što je bila ona 1956. godine.

Ukoliko se ostvare predviđanja prognostičkih modela, piše Istramet, glavninu zime u Hrvatskoj tek treba očekivati. U odnosu na dosadašnje ekstreme koji su zabilježeni u siječnju, veljača bi tada donijela još izraženije zahlađenje, a ne bi izostao ni snijeg na dijelu Jadrana.

Ipak, ovu analizu treba uzeti uz dozu opreza, pošto se govori o periodu koji dolazi za desetak dana. No, navodi se i kako nije riječ o samo jednom mogućem ishodu jednog prognostičkog modela, već je signal mogućnosti dolaska takve zime poprilično jak na gotovo svim izračunima.

DHMZ: To je krajnji ishod, nemojmo plašiti građane

U razgovoru za Index, prognostičari DHMZ-a su kazali kako će vrijeme sljedeći tjedan definitivno biti hladnije, no kako ovaj “sibirski scenarij” ipak predstavlja tek krajnost.

“Iz prognostičkog materijala možemo utvrditi da će biti hladnije sljedeći tjedan, ali ne možemo utvrditi dolazak sibirske hladnoće. Zasad izgleda da će temperature biti oko nule, ujutro nešto malo niže, treba nam još par dana da bi prognostički materijali bili pouzdaniji.

Scenarij za koji pitate je krajnji slučaj koji pokazuje iznimno veliku hladnoću, ali to je na kraju prognostičkog razdoblja od 10 dana, pa to nije baš pouzdano. Ne želimo plašiti ljude krajnjim slučajevima, ali svakako – bit će malo hladnije”, rekli su iz DHMZ-a za Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...