Sabor danas odlučio o zakonima za zapošljivanje: Bernardić u šoku zbog smanjenja prava radnika, a stručno osposobljavanje od danas je obvezno za sve!

Hrvatski sabor danas je sa 80 glasova za i 21 glasom protiv usvojio Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poticanju zapošljavanja. Prije izglasavanja. Budući da Vlada nije prihvatila nijedan SDP-ov amandman, stanku u Saboru zatrašili su SDP, a potom i HDZ, javlja HRT.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić kazao je kako je ovo tužan dan za Hrvatsku. “Iznos minimalne plaće previsok je, kazao je ministar za ovom govornicom”, poručio je Bernardić te ministra upitao “Jeste li vi svjesni što ste vi izjavili. “Vaš prvi potez omogućit će da radnici koji rade na određeno vrijeme šaptom padnu. Jednom mjerom zapošljavanja – doći će do otpuštanja. Radnici će biti zamijenjeni jeftinom mladom radnom snagom”, kazao je Bernardić. Zaključio je da se radi o “još jednoj mjeri Vlade koja pogoduje onima koji imaju, a oduzima onima koji nemaju. Otvorili ste granice mladima da idu trbuhom za kruhom, a jeftinoj radnoj snazi da ulazi i radi za manje od minimalne plaće”, kazao je Bernardić.

Amandmani SDP-a se ne mogu realizirati i njihove mjere su neprovedive, odgovorio mu je HDZ-ov Blaženko Boban. “Jedina stvar koju ste vi napravili za radništvo je – da ste odlučili u stranci osnovati sindikat, a sebe postavili kao menadžera”, kazao je, među ostalim Boban.

Sabor je izmjenio i Zakon o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, odnosno redefinirao uvjete koje će morati ispuniti osoba za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa. Naime, radi provedbe mjera i korištenja sredstava iz Europskog socijalnog fonda, tu će pogodnost moći koristiti osobe do navršenih 30 godina života. Stručno osposobljavanja proširuje se na sve nezaposlene sa završenom srednjom školom. Osoba na stručnom osposobljavanju imat će pravo na novčanu pomoć u visini minimalne plaće umanjene za doprinose za obvezna osiguranja, za dane provedene na osposobljavanju i naknadu troška polaganja stručnog ili majstorskog ispita. Zakonom se uređuje i tko se smatra stalnim sezoncem i pod kojim uvjetima ostvaruje pravo na novčanu pomoć za vrijeme produženog mirovinskog osiguranja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...