Sjajna promocija općine Preko i otoka na Festivalu maslina u Zagrebu

Općina Preko i njezine dvije turističke zajednice – TZ Preko i TZ Ugljan uspješno su se predstavile na 2. Festivalu maslina u Zagrebu, koji je održan proteklog vikenda na Zagrebačkom velesajmu. Festival maslina okupio je maslinare iz cijele Hrvatske, s ciljem predstavljanja proizvoda zagrebačkoj publici te razmjene znanja i iskustava kroz predavanja, rasprave i druženje.

Štand kojim je Općina Preko promovirala otok Ugljan kao ‘otok maslina’ bio je uvjerljivo najposjećeniji na cijelom sajmu. Posjetitelji, među kojima su bili zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i državni tajnik za poljoprivredu Tugomir Majdak, ali i ostali izlagači na sajmu bili su oduševljeni promocijom koja je objedinila maslinarsku tradiciju otoka Ugljana staru dvije tisuće godina s novim sadržajima poput projekta Avantura otok, pa je izaslanstvo Općine Preko ‘zaradilo’ pozive na slične festivale u Istri i Sloveniji.
– Posebno smo ponosni na najpoznatijeg maslinara s našeg otoka Vojka Škopića koji je zagrebačkom tržištu predstavio svoje ulje te je osvojio srebrno odličje u natjecateljskom dijelu programa. Na Zagrebačkom velesajmu predstavili smo i male otočne proizvođače koji od drveta masline izrađuju autohtone proizvode. Među njima je bilo i nositelja oznake Hrvatski otočni proizvod, poput OPG-a Otavijević iz Sutomišćice i Kamen dizajna Pletikosić iz Preka, koji u izradi suvenira sjedinjuju kamen i maslinovo drvo. Na predstavljanju Ugljana kao otoka maslina u Zagrebu sudjelovao je i Mate Rančić, koji također izrađuje suvenire, nakit i uporabne predmete od maslinova drveta, ribarski obrt Moćun iz Kali, a kao posebni gosti našeg štanda bili su sirana Gligora iz Kolana i poljoprivredna zadruga Maslina i vino čiji su se proizvodi, sir i vino, mogli degustirati. Gligorin sir i Škopićevo ulje pokazali su se kao posebno atraktivna kombinacija, otkrio je Ante Brižić direktor Turističke zajednice Općine Preko.

Poznati maslinar iz Preka Mladen Lucin održao je predavanje „Dva milenija maslinarstva otoka Ugljana“ te uz Antu Župana, voditelja Odsjeka za EU fondove Općine Preko, predstavio veliki cikloturističko-maslinarski projekt „Avantura otok“, za koji je Općina Preko od Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova dobila 830.000 kuna te je u završnoj fazi realizacije.

U Zagrebu je najavljena i tradicionalna proljetna manifestacija Dani maslinova ulja otoka Ugljana, koja će se ove godine održati 28. i 29. travnja u Ugljanu. Isto tako i 19. izdanje zadarskih Dana masline i ove će godine također gostovati na otoku Ugljanu, koji će tako u predsezoni opet zasjati kao pravi otok maslina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...