Svečano otvorenje obnovljene Kneževe palače okupilo stotine Zadrana

Uz glasove zbora „Petar Zoranić“, igrokaz glumaca zadarskog Kazališta lutaka, trodimenzionalnu animaciju i vatromet, u petak u večernjim satima svečano je otvorena obnovljena Kneževa palača u Zadru. Otvaranju su nazočili predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković, potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, Martina Dalić, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, mnogi drugi visoki gosti i uzvanici i brojni Zadrani.

Gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta uvodno je pozdravio sve nazočne i ovom prigodom istaknuo kako je Kneževa palača istinski simbol zadarske umjetnosti, spomeničke baštine, urbanog i kulturnog identiteta ali i simbol ratnog stradanja pobjede, obnove i simbol neuništivosti ovoga grada.

– Obnovili smo i Trg pet bunara, Trg Petra Zoranića i Poljanu Šime Budinića, na kojoj smo se sada okupili, a sa sadržajima koje dobivamo u Kneževoj palači, bez dvojbe, ovaj dio grada postaje središte kulturnih zbivanja, prostor nadahnuća i kreativnosti.

– Za nas Zadrane ova Palača nije samo spomenička baština. Ovo je mjesto za koja nas vežu najdublja osobna sjećanja i emocije – posuđene knjige iz Gradske knjižnice, zvuci nota iz Glazbene škole, baletni koraci, melodije Gradske glazbe i Zoranićevaca, najava vijesti Radio Zadra uz zvuke Dešpaljeve Mobe, podsjetio je gradonačelnik Kalmeta dodajući da su druženja brojnih naraštaja unutar ovih zidova prekinuti svirepim granatiranjem početkom listopada 1991., kada je bivša Jugoslavenska narodna armija iz vojarni u gradu, namjerno i bešćutno razorila ovo vrijedno zdanje.

– Kneževa palača je obnovljena, a Gradska uprava je i na ovom projektu pokazala svoju ozbiljnost i učinkovitost. Obnova Kneževe palače od nacionalnog je, ali i europskog značaja. To potvrđuje i činjenica kako je riječ o jednom od prvih realiziranih projekata u Hrvatskoj financiranih iz strukturnih fondova EU. Ovo je najveće pojedinačno ulaganje iz tih fondova u hrvatsku kulturnu baštinu. Slijede nam novi izazovi u kojima ćemo opet, kao Gradska uprava, pokazati efikasnost u ostvarivanju najzahtjevnijih projekata – Providurova palača koja je skupa s obnovom gradskih bedema u novom natječaju, vjerujem s dobrim šansama za konačnu realizaciju, kazao je gradonačelnik Kalmeta zahvalivši svim partnerima na projektu i poželjevši svim Zadranima i gostima dobrodošlicu u Kneževu palaču.

Predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković čestitao je Gradu Zadru na uspješnoj realizaciji ovog vrijednog projekta.

– Ovaj projekt iznjedren je samo zajedničkim angažmanom svih institucija i vođen željom da ovdje na Poluotoku Kneževa palača bude ponovno mjesto na kojemu će svi oni koji dolaze u Zadar moći gledati izložbe, slušati koncerte, unaprijeđivati našu kulturu i davati sadržaj oplemenjen najboljim što Hrvatska, Europa i Svijet imaju, istaknuo je predsjednik Vlade. Premijer Plenković najavio je kako se neće stati s Kneževom palačom te obećao obnovu i susjedne Providurove palače.

Na otvorenju u atriju Kneževe palače nastupili su Jazzistra Wind Sextet, a u Koncernoj i Multimedijalnoj dvorani postavljene su glazbene instalacije zadarskoga dvojca LightuneG. Prva Instalacija se sastojala od devet solarnih panela, a kod ulaza se nalazilo desetak različitih rasvjetnih objekata s kojima su posjetitelji intervenirati na panele i tako proizvodili svoj vlastiti zvuk.

Druga zvučna interaktivna instalacija pod nazivom „Grad,zvuk” omogućavala je posjetiteljima da aktiviranjem senzora pretvaraju prostor Multimedijalne dvorane u zvučnu šetnju Zadrom.

U izložbenom dijelu Palače, posjetiteljima su razgledali Kabinete čuda Narodnog muzeja Zadar, a na prvom katu neobičnu izložbu „Šest salonskih priča”.

Svečanosti otvorenja Kneževe palače prethodio je program zamišljen kao promenada gradom koje je krenula od 17 i 30 sati koncertom Gradske glazbe Zadar od Mosta do Foruma. Od 18 sati, publika je mogla pratiti različite programe u HNK Zadar i Gradskoj loži koje su izvodili Zadarski komorni orkestar, učenici i nastavnici Glazbene škole Blagoje Bersa, HGPD Zoranić i Zadarski plesni ansambl.

Grad Zadar uspješno je realizirao projekt “Obnove i turističke valorizacije kulturno turističkog kompleksa Kneževe palače”  koji je među prvim u RH odobren za financiranje iz strukturnih fondova EU na natječaju za razvoj poslovne infrastrukture iz Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.—2013. Provedba projekta je započela 02. listopada 2014. godine, vrijednost sufinanciranja EU iznosila je 35.679.090,57 kn, a projekt je proveden u zadanom roku od 24 mjeseca. Njime je u Zadru na jednom mjestu objedinjen muzejski prostor, koncertna dvorana, dvorane za privremene postave i izložbe, video galerija i multimedijalna dvorana.

Stavljanjem u funkciju tog vrijednog objekta spomeničke vrijednosti u povijesnoj gradskoj jezgri, rješavaju se dugoročne potrebe grada, županije te institucija u kulturi i turizmu za prezentacijom kulture na suvremen, inovativan i atraktivan način, čime se podiže konkurentnost zadarskog kulturno turističkog proizvoda. Obnovom ovog dijela bogate zadarske kulturne baštine omogućuje se suvremena prezentacija kulturnih dobara, jačanje kapaciteta za upravljanje kulturno turističkom destinacijom i razvijanje turističkog proizvoda zasnovanog na navedenim resursima i njegovim  uključivanjem u jedinstvenu ponudu destinacije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...