Svi načini na koje vas alkohol čini ružnijima

To da štetite svojoj jetri, to već dobro znate.

No, znate li sve načine na koje alkohol šteti vašem tijelu? Mi vam ih danas otkrivamo!

1. Prerano starenje

Alkohol je jedan od najgorih i najagresivnijih spojeva za uništavanje vaše kože. Nema sumnje kako prekomjerno pijenje alkohola uzrokuje da vaše tijelo postaje dehidrirano, a vaša koža će, kao najveći organ, početi itekako patiti, ako ćete svoje tijelo ostavljati  dehidrirano prečesto. Umjesto da bude mekana i hidratizirana, ona će početi izgledati puknuto i naborano, zbog čega ćete drugima izgledati starije.

2. Oštećena kosa

Dehidracija ne utječe loše samo na vašu kožu, već i na vašu kosu. Napukle i lomljive vlasi tako će postati vaša svakodnevica, kao i ispucani vrhovi. Također, česta konzumacija alkohola povezana je s nedostatkom cinka, a prema znanstvenim podacima, 30-50 posto posto ljudi koji imaju problem s alkoholom, imaju niske razine cinka, što može dovesti i do gubitka kose. Tu su i niže razine vitamina B i C te više razine estrogena.

3. Crvenilo lica i očiju

Konzumacija alkohola može izazvati crvenilo na vašem licu, ali ne zato što vaša koža pokušava oponašati boju šarenih koktela, koje volite. To stanje kože naziva se rosacea te može uzrokovati trajna oštećenja. Naime, višak alkohola mijenja dotok krvi u kožu, ostavljajući nezdrav izgled danima nakon konzumacije. Točnije, on uzrokuje proširenje malih krvnih žila u koži, omogućujući veći protok krvi blizu površine, što ponekad može uzrokovati pucanje kapilara na licu. I ne samo da vaše lice tako postaje crveno, već i vaše krvne žile u očima mogu postati nadražene.

4. Nadutost

Kad je tijelo lišeno tekućine i elektrolita, ono pohranjuje vodu koju pijete i ono što jedete. Što više alkohola pijete, češće morate na WC, a primijetit ćete i kako se znojite više nego inače. Kada se određene tekućine ne zamijenjuju, vaše ih tijelo kompenzira zadržavanjem vode, koju još uvijek ima, a to ne čini samo da vaše crijevo izgleda napuhnuto, već i vaše noge, ruke, lice i ostala mjesta na tijelu.

5. Higijenski problemi

Kada pijete, lakše vam je pojesti lošu hranu, zaboraviti skinuti šminku, oprati zube i slično. To nije problem ako se dogodi s vremena na vrijeme, no kada vam to postane rutina, budite sigurni da će se početi javljati razni zdravstveni i higijenski problemi, piše Index.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...