U deset dana od otvaranja Kneževu palaču posjetilo deset tisuća posjetitelja

Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić blagoslovio je novoobnovljene prostore Kneževe palače. Blagoslovu je nazočio gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta te korisnici prostora Kneževe palače – djelatnici  Narodnog muzeja Zadar s ravnateljicom Renatom Peroš i djelatnici Koncertnog ureda Zadar s ravnateljicom Dinom Bušić, te partneri na projektu “Obnova i turistička valorizacija kulturno-turističkog kompleksa Kneževe palače”, rektorica Sveučilišta u Zadru, prof.dr.sc. Dijana Vican te predstavnici Turističke zajednice grada Zadra i razvojne agencije Zadra nova.

Gradonačelnik Kalmeta ovom je prigodom istaknuo da je u destet dana od otvaranja kroz Kneževu palaču prošlo i posjetilo ju oko deset tisuća ljudi, a sva događanja bila su iznimno posjećena i tražilo se mjesto više.

– Sve to govori što Zadranima i našim gostima znači jedno ovakvo mjesto gdje se priređuju kulturni sadržaji, istaknuo je gradonačelnik Kalmeta čestitajući ravnateljicama Peroš i Bušić što su vratile ljude u ovaj prostor budući da prostor bez ljudi ne bi značio ništa.

Nadbiskup Puljić ustvrdio je da dolazak predsjednika Vlade RH s ministrima na prošlotjedno otvorenje pokazuje značaj ovog kulturnog događaja, obnove i otvorenja Kneževe palače.

– Spomenici svih vrsta i stilova prate povijest jednoga naroda i njegova mjesta. Oni su trajan i živi govor koji budi zahvalnost i strahopoštovanje jer stvaratelji tih umjetničkih djela, premda su već davno prešli prag nade i preselili se u prostor nebeske liturgije, i danas su među nama. Oni komuniciraju s nama preko djela ruku svojih. Crkva je stoljećima surađivala s umjetnicima i poticala ih neka stvaraju i uljepšavaju sjaj božje prirode na čemu smo im trajno zahvani. Ovaj obred blagoslova obnovljenih prostora koji su u Domovinskom ratu stradali, kao i umjetnička djela koja smo naslijedili, izraz je naše zahvalnosti prema svima koji su ta djela stvorili i nama darovali, te onima kojima je povjerena dužnost čuvati našu kulturnu baštinu koja je bogata i raznolika te ju približiti suvremenom čovjeku na razumljiv i moderan način, kazao je nadbiskup Puljić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...