Velike tajne male lokve – akcija obnavljanja starog puta prema lokvi Benči u PP Vransko jezero

Povodom Svjetskog dana močvarnih staništa, koji se svake godine obilježava 2. veljače, Javna ustanova Park prirode Vransko jezero organizirala je akciju čišćenja starog puta prema posljednjoj velikoj lokvi u Parku prirode, Benči.

Ovogodišnja tema „Važnost vlažnih područja u borbi protiv katastrofa“  je odabrana da ukaže na važnu ulogu močvarnih područja u prevenciji, smanjenju utjecaja i posljedica te oporavka od prirodnih katastrofa kao što su poplave, suše i oluje.

Lokva Benča je nekoć bila važno pojilište za stoku, ali napuštanjem ekstenzivnog stočarstva te zbog veće dostupnosti vodovodne vode u okolici Parka, stari putovi prema Benči u potpunosti su postali neprohodni i zarasli u makiju. Danas je lokva vrijedno stanište za rijetku vrstu slatkovodnog puža Anisus vorticulosus.

Veći dio puta između dva suhozida prema Benči već su, uz pomoć članova Udruge DSR Fortuna iz Pirovca, iskrčeni tijekom prosinca i siječnja, a danas je put u grubo iskrčen do same lokve. Akciji se je pridružilo ukupno 40-ak vrijednih sudionika iz  D.S.R. Fortuna iz Pirovca, P.D. Belveder iz Biograda, L.D. Kamenjarka iz Pirovca i Tisnog, P.D. Paklenica, H.P.D. Mala Rava iz Zadra, Udruge Biom, Udruge 4 grada Dragodid, zaljubljenici u prirodu te naravno djelatnici iz Parka prirode Vransko jezero. Uz čišćenje vegetacije, održana je i radionica suhozidne gradnje koju je vodio Miran Križanić iz Dragodida. Sudionici su naučili osnove gradnje odnosno obnove suhozidnih elemenata te popravljali razrušene dijelove suhozida između kojih prolazi put prema Benči.

Daljnjim čišćenjem putova planira se formirati pješačke i biciklističke staze od jezera do Benče te dalje sve do Pirovca.

Članovi B.B.K. Pakoštane istovremeno su čistili planinarsko – pješačku stazu kroz kanjon Mernjača, gdje će se početkom ožujka održati MTB maraton, X. kolo XC zimske lige Dalmacije.

Nakon odrađenog velikog posla u više nego dobroj atmosferi, druženje ove sunčane subote završilo je zajedničkim ručkom u lučici Prosika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...