Vole li muškarci doista više plavuše?

Odgovor na pitanje vole li muškarci doista više plavuše leži u dalekoj prošlosti. Prije nekih deset do dvadeset pet tisuća godina, kada se plava kosa proširila među stanovnicima sjeverne i istočne Europe. Razlog je taj, smatra kanadski antropolog Peter Forst, što je plava kosa davala ženama prednost u natjecanju za jedan tada ograničeni resurs – muškarce, piše Tportal.

Suvremene muškarce privlači plava kosa iz istog razloga kao i njihove spiljske pretke: uočljivija je. Ljudsko oko privlače svjetlost i jarke boje zbog čega se plavuše više ističu nego smeđokose, pa čak i crvenokose. Muškarci je jednostavno moraju zapaziti.

Plava kosa, međutim, nije samo upadljiva; mnogi je povezuju s mladošću i plodnošću. Poznato je da boja kose s godinama tamni. Čak i ženama koje su kao djevojčice imale izrazito plavu kosu, s vremenom često izgubi sjaj i potamni, i to već od ranih dvadesetih. Srećom, za brojne plavuše tu je peroksid: 40 posto žena u SAD-u boji kosu i odabire neku nijansu plave (ne uključujući one s pramenovima), a u Europi svaka treća žena prosvjetljuje kosu.

Jedno istraživanje poljskih psihologa pokazalo je da pri procjenjivanju izgleda žena starijih od 25 godina, muškarci nesumnjivo više vole plavuše, vjerojatno stoga plava kosa, pa čak i plavi pramenovi, pomlađuje.

Osim toga zapadnjački mediji vole plavuše i često je povezuju s glamurom i seksipilom. Plavuše se doživljava kao ženstvene i seksi žene, neopterećene, zavodljive i zabavne. Prema jednom američkom istraživanju, muškarci su pokazali malu veću, ali statistički značajnu sklonost plavušama u odnosu na žene neke druge boje kose.

Plava boja obično odskače od drugih zbog svoje jedinstvenosti i uočljivosti – ali ne svugdje. U Skandinaviji gdje ima najviše plavuša muškarci često tvrde da su im draže smeđokose žene. Još jedan čimbenik muške preferencije spram određene boje kose spolno je utiskivanje, odnosno sklonost partnerici ili partneru koji nalikuje vlastitim roditeljima. Muškarac s tamnokosom majkom vjerojatnije će odabrati smeđokosu ženu za dugoročnu vezu.

Zlatni uvojci ženama mogu donekle pomoći, sudeći prema pronicljivim zapažanjima Anite Loos, prema čijem je besteseleru ‘Muškarci više vole plavuše’ snimljen hit film u kojem je glavnu ulogu imala najpoznatija plavuša svih vremena Marilyn Monroe.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...