Gost Večeri poezije u Domu na žalu je spisateljica Stanislava Nikolić Aras koja će predstaviti svoju novu knjigu

Udruga žena LUZOR iz Preka organizira i ove godine VEČER POEZIJE u Domu na žalu, u subotu, 20.svibnja 2017.god. Početak programa je u 18,30 sati.
Gošća Večeri je Stanislava Nikolić Aras, zadarska spisateljica, koja će predstaviti svoju novu knjigu poezije „Nedolično i vrijedno spomena“ /Durieux, Zagreb, 2016./.

Stanislava Nikolić Aras rođena je u Trogiru 1972. Diplomirala je hrvatski jezik i književnost. Živi i radi na relaciji Zadar-Dubrovnik. Za kratke priče 2013. i 2014. Osvojila je nagradu Vranac.

Pjesme i priče objavljuje u časopisima: Quorum, Forum, Fantom slobode, Zadarska smotra, Tema, Poezija, Dubrovnik. Zbirku pjesama „Takve se stvari događaju ljudima“ objavila je 2014., a zbirku kratkih priča „Meke stranice“, 2016., obje u nakladi Algoritma.

Smionost je jedna od važnijih karakteristika zbirke poezije Nedolično i vrijedno spomena. Stihovi Stanislave Aras i u prethodnoj su zbirci brujali, potmulo se bunili i mirisali na snažan nespokoj. Pjesme ove zbirke, bilo pejzažne, ljubavne ili domoljubne, bubre još jače od srdžbe, nemira i jakih senzacija, a to se ne odnosi samo na manifestni dio njihova jezika, nego i latentni. Arasina poezija ne poznaje nevinost, ondje je nevinost imaginarno stanje koje nikad nije postojalo, izmišljeno, artificijelno ili mitsko, a čovjekova priroda od samog početka je takva da urla, buni se i proturječi.

Ona je oprimjerenje Diderotove izjave da poezija mora sadržavati nešto barbarsko, prostrano i divlje jer je neukrotiva, pustopašna i gruba prema čitatelju. To je poezija puna energije, niti miruje niti pomaže čitatelju da miruje. Ona je uznemirujuća, ali je i sama uznemirena, zbog ratova, uništavanja, strahovanja, viška ili nedostatka ljubavi, empatije i sućuti. Aras pritom kao da pjeva nagonski, iz želuca, kroz začudne slike s ne potpuno jasnim kontekstom. U tom magičnom kaleidoskopu koji se sastoji od kojota i češljugara, gradova, morskih obala, potoka povezanih u odvažne metaforičke simbioze, najveću energiju uvijek proizvodi čovjek. Objavljivanje knjige pomoglo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
U programu Večeri Poezije sudjeluju Mercedes Ceda Barić i Sonja Kačan, koje su pokrenule, kako Udrugu Luzor tako i program Večeri poezije još 2005. godine. Također naša stalna gošća Biserka Perić iz Poljane. Uz njih pjesme će čitati i mlade pjesnikinje Katarina Grbas iz Preka i Darija Perić, učenica MIOC-a, te debitirati u predstavljanju svojih stihova, Rosa Smud, dugogodišnja članica Udruge. Nastupit će i zbor Udruge, Luzarice, uz vodstvo Marte Dević.

U trećem dijelu programa, nakon prisjećanja na preminulog pjesnika Joju Ricova, mlade otočanke, učenice plesnog odjela GŠ“B.Bersa“, plesat će inspirirane glazbom Bob Dylana, a zatim će nastupiti rock-band Lice Mista. Njihovoj predivnoj rock baladi na „priješkom“, Bonaca, na stihove Davida Košte pridružit će se plesom balerina Vanesa Imrović iz Zagreba.
Voditeljica ovogodišnje Večeri poezije je predsjednica Udruge Luzor, Jasna Frankić Brkljačić /CMA, nastavnik suvremenog plesa i koreograf/.
Udruga Luzor srdačno poziva sve ljubitelje poezije da im se pridruže kao publika, a posebno sve dugogodišnje prijatelje, pjesnikinje i pjesnike koji su proteklih godina bili sudionici i uljepšavali program svojim stihovima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...