Cestitka_Uskrs

Adria d.d. na putu u stečaj

Za Adriju d.d. prekinut je predstečajni postupak i vrlo je izgledno da će ova, nekada značajna, zadarska tvrtka završiti u stečaju.

Nagodbeno vijeće predstečajne nagodbe u sastavu Biljana Pataki, predsjednica vijeća, Martina Čeović i Ana Fabris donijelo je u ponedjeljak rješenje o prekidu postupka predstečajne nagodbe za Adriju do okončanja postupka utvrđivanja zloporabe prava pred nadležnim tijelom. Po ovom rješenju postupak predstečajne nagodbe će se nastaviti po primitku pravomoćnog rješenja u postupku utvrđivanja zloporabe prava, međutim, za vrijeme trajanja prekida predstečajne nagodbe vjerovnici mogu podnijeti prijedlog za otvaranje stečajnog postupka.

Razlog za ovakav postupka Nagodbenog vijeća koje je prije mjesec dana prihvatilo zahtjev za prolongiranje roka predstečajne nagodbe, je u zahtjevu Ministarstva financija za prekidom postupka nagodbe. U zahtjevu se navodi kako je nad Adrijom d.d. pokrenut postupak utvrđivanja zloporabe prava iz Općeg poreznog zakona, čiji ishod može značajno utjecati na postupak predstečajne nagodbe.

– Napravio sam sve kako bih spasio tvrtku. Siguran sam da sam napravio sve po zakonu i nadam se da će se sve pozitivno završiti. Bila bi katastrofa da tvrtka koja ima potencijal, perspektivu, tržište i ljude ode u stečaj. Treba vidjeti s vjerovnicima, ali ja sam optimističan – u telefonskom razgovoru rekao je jučer Miodrag Lacić, direktor “posrnule” Adrije d.d. nakon sastanka u Zagrebu s ministrom rada Mirandom Mrsićem. Taj je sastanak, naime, dogovoren još prije gotovo mjesec dana kad su ministra posjetile obespravljene radnice Adrije, njih 76 s područja Benkovca i Knina koje su nakon zakupa tvrtke ostale bez posla, plaća, ali i mogućnosti da dobiju radnu knjižicu u ruke i potraže drugi posao. Ministar Mrsić saslušao je prijedloge uprave Adrije, a sastanku je nazočio i Šime Orešković, predsjednik sindikata PPDIV-a Hrvatske kako bi se što bolje zaštitila prava radnika. No hoće li radnička mjesta biti sačuvana ovisi o onome što će u svom rješenju ispisati djelatnici Porezne uprave Zadar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...