Austrijanci bijesni na hrvatsku Vladu jer im ugrozila ulaganja

Odluci Vlade da izmijeni Zakon o stambenoj štednji čime su za trećinu smanjena državna poticajna sredstva prethodilo je žestoko domaće i međunarodno lobiranje, piše Poslovni dnevnik.

Tom odlukom Vlada izravno potkopava sustav stambene štednje u Hrvatskoj čime se direktno ugrožava 600 milijuna kuna ulaganja koliko su samo austrijski investitori Wustenrot i Raiffeisen stambena štedionica uložili u domaći financijski sustav, piše Poslovni dnevnik.

Najprije je iz Bruxellesa ozbiljnu zabrinutost izrazila Europska federacija stambenih štedionica kritizirajući namjeru ukidanja poticaja i činjenicu da su i dosad kasnili po najmanje godinu dana.

‘Planirano ukidanje poticaja dokrajčit će sustav uništenjem dugoročnog povjerenja, a osim toga planovi imaju potencijala za destabiliziranje lokalnog financijskog tržišta. Želimo eksplicitno naglasiti da bi prisilno gašenje stabilnog i efikasnog sustava bio krivi signal budućim ulagačima i partnerima u Europskoj uniji. Takav potez dosad nije napravila nijedna zemlja u kojoj postoji sustav stambene štednje’, upozorava ta organizacija.

Mjesec dana kasnije, saznaje Poslovni dnevnik, 18. prosinca na adresu ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka stiglo je pismo austrijskog resornog kolege Reinhold Mitterlehnera.

Podsjećajući na odlične bilateralne odnose dviju država Mitterlehner je istaknuo da namjera ukidanja državnih poticaja ‘izaziva zabrinutost’ među austrijskim stambenim štedionicama koje pružaju usluge u Hrvatskoj, stoji u pismu.

‘Taj potez imao bi dugoročan utjecaj ne samo na poslovanje austrijskih stambenih asocijacija nego i na hrvatsko financijsko tržište’, napominje austrijski ministar nadajući da će Vlada te bojazni uzeti u obzir.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...