Bankomati će uskoro biti sasvim drugačiji, ovo je najmanji iznos koji ćete moći dignuti…

Od 1. siječnja 2023. godine, službena valuta u Hrvatskoj više neće biti kuna već euro. Za promjenu valute polako se pripremamo, a neki su već i prije zakonske obaveze počeli iskazivati cijene u eurima. Među njima su i neke banke, na čijim se bankomatima već sada mogu vidjeti kune preračunate u eure. Inače, nedavno je utvrđen i fiksni tečaj konverzije kune u euro, a koji će iznositi 7,53450 kuna.

Na bankomatima ćemo, tako, od 1. siječnja umjesto kuna dizati eure. Najmanji iznos koji se trenutno može podići je 100 kuna, a mi smo odlučili provjeriti koji će se najmanji iznos moći podići kada uđemo u eurozonu.

Najmanje 10 eura, maksimalni apoen 50

Iz Erste banke kazali su nam da će najmanji apoen na njihovim bankomatima biti 10 eura, a najveći 50 eura. Iznose na bankomatima iskazane na izbornom ekranu te prilikom upita o stanju računa i ispisu, Erste banka je počela dvojno iskazivati od kraja srpnja, a do 5. rujna dvojno iskazivanje obuhvaćat će sve zakonom propisane segmente,

Naravno, 50 eura neće biti maksimalno koliko će se moći podignuti na bankomatu, niti u Erste niti u drugim bankama već će to biti najveći apoen koji će banka isplaćivati.

“Naime, u skladu sa Zakonom o uvođenju eura u RH, Erste banka će u razdoblju dvojnog iskazivanja cijena, koje počinje od 5.9.2022., dvojno iskazivati tarife naknada za proizvode i usluge, izvješće o stanju i prometu na transakcijskom računu, kod usluge on-line bankarstva George za transakcijski račun (stanje računa i iznos prekoračenja ili raspoloživo stanje na najmanje jednom izborniku/ekranu u prikazu o računu), na bankomatima Erste banke, pri isplati gotovog novca na iznosima iskazanima na izbornom ekranu te prilikom upita o stanju računa i ispisu, ako gotov novac podiže klijent Erste banke, kod ugovora o potrošačkom kreditu u kunama koji je odobren ili se nudi prije dana uvođenja eura (ukupan iznos kredita i iznos obroka ili anuiteta u otplatnom planu i u Europskom standardiziranom informativnom obrascu), kod godišnje obavijesti o stanju kredita u kunama – stanje nedospjelog dugovanja i dospjelo neplaćeno dugovanje te kod godišnje obavijesti o stanju depozita u kunama, stanje depozita”, kazali su nam iz te banke.

U i Raiffeisenbank hrvatska najmanji iznos koji će biti moguće podići na bankomatu je 10 eura. Dvojno iskazivanje na bankomatima kod njih još uvijek nije započelo, a iz banke poručuju da će s iskazivanjem započeti u zakonski predviđenom roku te da se trude se napraviti to što prije mogu. Najmanje deset eura moći će se podići i u OTP banci, a s dvojnim iskazivanjem kreću kada krene zakonska obaveza, odnosno s 5. rujnom.

Po potrebi i veći apoeni

U sklopu priprema za uvođenje eura Zagrebačka banka je 27. srpnja započela s dvojnim iskazivanjem cijena i novčanih iznosa i u kunama i u eurima za klijente – potrošače i tako će biti sve do kraja 2023. godine. “Na svim bankomatima Zagrebačke banke tako je od prošlog tjedna počelo dvojno iskazivanje novčanih iznosa pri isplati gotovog novca, koje se vidi na ponuđenim predefiniranim iznosima na ekranu, zatim na stanju računa kod upita i stanju računa ako je dostupan na ekranu te ispisu, pod uvjetom da se gotov novac isplaćuje klijentu čiji račun vodi Zagrebačka banka”, kazali su nam iz te banke. I kod njih će najmanji iznos koji će klijenti moći podići od 1. siječnja biti 10 eura.

Iz Privredne banke Zagreb kazali su nam da će bankomati od 1. siječnja 2023. započeti s isplatom eura, prvo s manjim apoenima od 10 i 20 eura, a kasnije će se postupno i prema potrebi uvoditi veći apoeni. “Banka je već započela s dvojnim iskazivanjem putem usluge PBZ digitalnog bankarstva a uskoro će i na bankomatima sukladno Zakonu”, kazali su nam.

Iako će na većini bankomata najmanji iznos za podizanje biti 10 eura, malo drugačija priča bit će na bankomatima Addiko banke, gdje su već od 14. srpnja 2022. započeli s dvojnim iskazivanjem iznosa. Na njihovim će bankomatima, naime, najmanji iznos za podizanje biti 20 eura.

Dakle, na većini banaka moći ćemo podizati 10 eura, što je u u protuvrijednosti u kunama 75,35 kuna, dok će se na Addiko banci moći podignuti 20 eura, odnosno 150,69 kuna.

Podsjećamo, euri na bankomatima moći će se podizati tek od 1. siječnja 2023., a od 1.12.2022. godine građani se mogu opskrbiti početnim paketom eurokovanica u vrijednosti od 100 kuna, odnosno 13,27 eura, piše Net.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...