Biciklijada “Grad pripada i nama”

Prirodoslovno – grafička škola poziva vas na sudjelovanje na velikoj proljetnoj biciklijadi koja će se održati u utorak, 26. travnja u 17:00 sati pod motom “Grad pripada i nama!”. Ako se još uvijek nećkate, vjerujemo da će vas bicikl kao glavna nagrada itekako motivirati.

– “Grad pripada i nama” je velika proljetna biciklijada kojom se želi okupiti što veći broj zadarskih biciklista – rekreativaca, ali i profesionalaca, te pokazati lokalnim vlastima da moraju misliti i na njihovo sudjelovanje u prometu. Biciklijada nema natjecateljski karakter već je to rekreativna vožnja; stoga se svi sudionici trebaju voziti na okupu (nema odvajanja, pretjecanja, utrkivanja…) jer samo kad je formirana velika skupina, biciklijadom se odašilje poruka onima koji je trebaju “čuti”, poručuju organizatori putem Facebooka.

Okupljanje sudionika/ca započinje 30 minuta prije starta, a biciklijada započinje na Boriku (dvorište Ekonomske i Hotelijerske škole) te završava u Perivoju V. Nazora (dvorište Prirodoslovno-grafičke škole). Duljina staze je oko 12 km.

U biciklijadi mogu sudjelovati svi koji mogu voziti bicikl: učenici/ce osnovnih i srednjih škola, studenti/ce, mladi, obitelji s malom djecom, umirovljenici/ce, dakle, svi/e građani/ke koji/e žele bolji i ljepši grad!

– Tko nema bicikl, može nam se pridružiti na rolama, skateu, romobilu ili bilo kojem drugom prometalu na ljudskipogon; a tko želi može cijelu stazu (ili samo dio) propješačiti ili pretrčati, navode dalje organizatori.

Nakon biciklijade u dvorištu Grafičko – prirodoslovne škole uslijedit će zabavno – glazbeni i sportski program “Šušur na dva kola”. Sudionike tako očekuju natjecateljske igre s biciklima – najsporija vožnja, štafeta s biciklima; trikovi (egzibicije) zadarskih bikera; lutrija (sponzor Calimero Sport); glazba DJ-a. Tu je i nova igra – tko može više u vis skočiti sa biciklom s mjesta.

Za vrijeme vožnje sudionike/ce će pratiti servisna služba Calimero Sporta koja će u slučaju nezgoda priskakati u pomoć svima kojima to bude potrebno (zamjena pokvarenih/slomljenih dijelova, ispuhana zračnica, puknuće gume, probušena guma, ispadanje lanca, nezgode s pedalama…), a kao bonus za sudionike/ce biciklijade Calimero Sport će organizirati besplatan pregled bicikla te popravak manjih kvarova na licu mjesta.

Iz zakona o sigurnosti prometa na cestama:
– Biciklom na cesti smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina,
– Djeca koja su navršila 9 godina koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda, smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, a druga djeca s navršenih 9 godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina.

Inače, zakonske odredbe o načinu kretanja, zaštitnoj kacigi za bicikliste i ostale sigurnosne odredbe vezane uz promet biciklista opisani su u člancima 112., 113., 114. i 215. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...