Edward Snowden: “Sve bih ponovio!”

Zviždač Edward Snowden sudjelovao je putem Google Hangouta na SXSW Interactive Festivalu, čija su tema nove tehnologije, a koji se održava u Austinu u Texasu. Uz Christophera Soghoiana, glavnog tehnologa Američke unije za građanske slobode, Snowden je govorio o učincima prisluškivanja od NSA i mogućnostima zaštite od masovnog prisluškivanja.

Snowden, koji se proslavio otkrivanjem dokumenata američke obavještajne agencije NSA o masovnom prisluškivanju građana, a danas je u azilu u Rusiji, rekao je da bi, kad bi mogao birati, sve svoje postupke ponovio. Tvrdi da je javnost profitirala od njegovih otkrića, ali i vlada, te svako društvo na svijetu.

Zakleo sam se da ću podržavati i braniti američki ustav, a vidio sam kako ga se krši u golemim razmjerima, rekao je Snowden, prenosi Mashable.

Snowden je rekao kako bi enkripcijski softver mogao igrati važnu ulogu u zaštiti privatnih komunikacija. Publika na festivalu na kraju Snowdenova obraćanja ustala je i zapljeskala.

Ipak, Snowdenov nastup izazvao je negativne reakcije dijela javnosti i prije nego što se dogodio. Mike Pompeo, zastupnik u predstavničkom domu američkog Kongresa iz Kansasa, uoči nastupa poslao je pismo organizatorima u kojemu tvrdi da je duboko uznemiren nastupom. Ustvrdio je da Snowden nema autoritet da govori o privatnosti i prisluškivanju, prenosi Cnet.

Jedina Snowdenova kvalifikacija, ustvrdio je Pompeo, jest “njegova spremnost da krade od vlastite vlade i potom pobjegne “u simbol slobode Prvog amandmana” – Rusiju Vladimira Putina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...