Epidemija debljine; U Hrvatskoj danas 57,4 posto odraslih i 34,9 posto djece ima prekomjernu težinu

U Hrvatskoj danas 57,4 posto odraslih i 34,9 posto djece ima prekomjernu težinu a među njima je i značajan postotak onih koje se smatra debelima.

U Hrvatskoj, kao i u Europi, više od polovice osoba starijih od 18 godina ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu (57,4 posto), od čega se debelima smatra 18,7 posto stanovnika. Muškarci su značajnije deblji od žena – njih 20,8 posto u odnosu na 16,8 posto žena, podaci su Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Prema posljednjim podacima 34,9 posto djece u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, od čega se debelima smatra 14 posto djece. Među njima je više dječaka – 17,2 posto, te 10,7 posto djevojčica.

Zabrinjavajući je podatak da se proteklih 12 godina udio djece s prekomjernom tjelesnom masom i debljinom povećao za gotovo 15 posto, upozoravaju u HZJZ-u.

Prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, više od 1,9 milijarde odraslih u svijetu ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu, od čega njih 650 milijuna ima debljinu, 11 posto muškaraca i 15 posto žena.

Više od polovice odraslog stanovništva Europe, njih 51,6 posto ima prekomjernu tjelesnu masu i debljinu, od čega ih je 15,9 posto debelo. Najmanje muškaraca i žena s debljinom živi u Rumunjskoj, oko 9 posto, a najviše na Malti, 26 posto, piše Novi list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...