EUROPSKO PRVENSTVO – GRAND PRIX OF CROATIA: Zadar i Vir od petka do nedjelje domaćini Europskog prvenstva u Jet Skiju

Dubai, Šangaj, Monako, europski Disneyland u Francuskoj i sada – Zadar! Naravno, još od prije dvije godine i otok Vir. To su destinacije koje su prepoznale turistički potencijal visokooktanskog Jet Ski cirkusa, najspektakularnijeg sportskog natjecanja na moru, a istaknuo ih je Željan Kalac na pressici povodom Europskog prvenstva u Jet Skiju, ili službeno UIM Aquabike European Continental Championship, koje će se od petka do nedjelje održati u zadarskom akvatoriju s Offshore utrkom do otoka Vira. Kalac je kao direktor destinacijske menadžment kompanije „Vir turizam“ sa sponzorstvom Općine Vir već dva puta organizirao spektakl finala „Alpe Adria Jet Ski Toura“, i oba puta virska plaža na Jadru bila je puna. Ne samo gledatelja, već i atrakcije.

– Naša su iskustva više nego pozitivna. Vir je odavno zainteresiran za razvoj svakog oblika zabave i spektakla koji pomaže razvijanju turističke djelatnosti i prepoznavanju destinacije. Jet Ski utrke mamac su za gledatelje i spektakl koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim. S druge strane, tko marketinški može platiti činjenicu da se vaš grad nalazi u društvu najboljih svjetskih turističkih destinacija poput Monaka ili Dubaija, kazao je Kalac zadarskim novinarima.Zadrani još nisu vidjeli Jet Ski utrke, pa ih je predstavio prvi čovjek Europskog prvenstva i predsjednik nacionalnog Jet saveza Davor Hundić.

– To će biti prekrasna slika koja će otići u svijet. U razvoju ovog atraktivnog sporta u Hrvatskoj nismo na vrhuncu, ali smo ga razvijali od korijena i on je sada poput lijepog cvijeta. Zadar je zaista lijepi grad i svi smo sretni zbog toga. Svim Jet pilotima kazao sam kako će doći na najljepšu moguću destinaciju,a to je poanta cijele stvari – zajedničkim snagama moramo promovirati naše ljepote i turizam, sažeo je Hundić suštinu organizacije Jet Ski utrka na hrvatskim morskim destinacijama i najjačeg europskog Jet natjecanja kojemu će Zadar i Vir biti zajednički domaćini.

Slike Zadra i Vira odlaze u cijeli svijet

Offshore utrka Jet pilota ili utrka na duge staze – nova je disciplina Europskog prvenstva, smišljena posebno za Vir i praktički najbolja moguća marketinška poruka koja će se putem televizijskih kanala – HTV, Nova, RTL, Arena sport, Euronews, a sljedeće godine i Sky Sport – poslati u svijet. Cijeli događaj snimat će se iz zraka putem dronova te sa snimateljskim timom iz helikoptera, pa će prekrasan potez od 19 nautičkih milja od zadarske rive do virskog Jadra zaviriti u domove višemilijunskog europskog i svjetskog gledateljstva.

– Doveli smo Europsko prvenstvo u Zadar i na Vir koji je zbog iskustva s Jet utrkama u realizaciji ovog projekta odigrao veliku ulogu. Ta nam je podrška pri organizaciji bila jako važna, kazao je Hundić, dok je Kalac posebno naglasio promidžbenu važnost projekta te poveznicu Zadra i Vira:

– Mi smo na Viru prije deset godina krenuli od slike otoka koja u medijima nije baš bila lijepa i poželjna. Danas je sasvim druga situacija,pa Vir svi doživljavaju kao dinamičnu destinaciju koja je u stanju prepoznati te realizirati turističke i sportske projekte. Zadar i Vir su povezani s atletskim maratonom i sezonskim biciklijadama, a sada i Jet utrkama. Najvažnije od svega, Zadar i Vir bit će s ovim Europskim prvenstvom dio svijeta.

Offshore utrka krenut će sa zadarske rive do plaže Jadro s pauzom za punjenje spremnika goriva, potom će ići od točke do točke – Kaštelina, Školjić i ponovno Zadar. Voze se po tri utrke u subotu i nedjelju od 13:30 do predviđenog završetka u 16 sati.

Jet piloti dovode sa sobom oko dvije tisuće ljudi

Ukupno 150 Jet pilota vozit će u svim disciplinama Europskog prvenstva, neki i u više disciplina, pa je gledateljima zajamčen spektakl na utrkama i posebno u Freestyle programu kada će nevjerojatni Austrijanac Josef Pöchendorfer sa svojim moćnim Jetom s morske površine iskakati poput dupina, izvoditi piruete i atrakcije koje su na Viru oduševljavale publiku.

Piloti su sa svojim kamperima već pomalo okupirali zadarsku rivu, pa je gruba procjena kako će oko dvije tisuće ljudi; članova njihovih obitelji, prijatelja, osoba iz organizacije i ljubitelja ovog spektakla, posjetiti Zadar i Vir tijekom EP-a.

AKTUALNI SVJETSKI PRVAK VOLI HRVATSKU, A BIVŠI IMA KUĆU NA VIRU

Danac Marcus Jorgensen, aktualni europski i svjetski prvak u Jet Skiju i Slaven Ivančić, najbolji hrvatski Jet pilot i nekadašnji svjetski prvak, bili su također dio tima koji je predstavio trodnevno Europsko prvenstvo u Zadru i na Viru. Ivančić je čovjek koji je zajedno s Tihomirom Kotarskim, najslavnijim hrvatskim motociklistom i pasioniranim Jet pilotom, doveo „Alpe Adria Jet Ski Tour“ na otok Vir. Bilo je to prvi put prije dvije godine sa željom da se vidi kako će cijela stvar funkcionirati, a samo godinu dana kasnije Vir je bio domaćin finala cijele sezone. Zadar je sada u situaciji da prvi put vidi i uživa u morskom cirkusu.

– Ne skrivam uzbuđenje zbog utrke. Zadar je zaista prelijepi grad, a to misle i svi piloti koji su došli. Kako sam nabavio novi Jet, zaista se nadam dobrom rezultatu pa pozivam sve Zadrane, Virane i stanovnike Zadarske županije da dođu u što većem broju i pruže nam podršku, kazao je raspoloženi Ivančić koji je, poput motociklističkog šampiona Kotarskog, vlasnik obiteljske kuće na otoku Viru. Jorgensen je zaključio priču:

– Bit će užitak, jer je Hrvatska zaista prekrasna. I ja se nadam dobrom rezultatu.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...