Fra Šime čeka optužnicu i spreman je na nagodbu

”Sljedeći tjedan dolazim u Split i u Biograd gdje ću se naći s fra Šimom Nimcem kako bismo se dogovorili o daljnjoj strategiji”, kazala nam je odvjetnica iz Zagreba Nela Pedišić koja zastupa fratra osumnjičenog za zloporabu položaja i ovlasti kojom se dokopao crkvenih 9,8 milijuna kuna.

Od početka postupka fratar Nimac se branio sa slobode, s tim da je kao mjeru opreza sudu priložio putovnicu. Nakon privođenja branio se šutnjom te do danas nije iznio obranu. U međuvremenu je istraga okončana, ispitani su svi svjedoci i pribavljena dokumentacija. Sljedeći korak u postupku jest podizanje optužnice koje će ići neovisno o tome hoće li fra Šime iznijeti obranu ili neće, piše Slobodna Dalmacija.

Od zatraženih papira za Županijsko državno odvjetništvo u Splitu najvažniji su bili bankarski izvodi u kojima se vide novčane transakcije te punomoć koju je fra Šime posjedovao kao osoba ovlaštena za prodaju zemljišta. Njega se sumnjiči da je u dva navrata predigao ukupno gotovo 10 milijuna kuna od prodaje crkvenoga zemljišta u Baškoj Vodi a da nije imao ovlasti za to.

Upravo zato je tužiteljica Rene Laura morala ispitati i predstavnike iz crkvenih krugova koji su se trebali izjasniti o okolnostima punomoći i ovlasti koje je fratar imao. Tijekom proteklog tjedna postojale su naznake o tome da je fratar odlučio progovoriti i iznijeti obranu, ali službeno to ne želi potvrditi ni jedna stranka u postupku.

Njegovo iznošenje obrane pomoglo bi i bankarici Jasmini Bilonić koju se sumnjiči da mu je pomagala u zloporabi položaja te da je na svoj račun stavila dva milijuna crkvenog novca i dijelom iznosa platila svoje privatne dugove. Ona je provela krajem listopada prošle godine jedan vikend u Istražnom zatvoru nakon čega je puštena da se brani sa slobode.

Tada su nad njom određene četiri mjere opreza. Osim zabrane kontaktiranja između oboje osumnjičenih, bankarici Bilonić oduzeta je putovnica, ne smije napuštati mjesto boravišta i mora se jednom tjedno javljati u policiju. Osim istražnog zatvora nad njom je ukinuta i odluka o jamčevini od 4 milijuna kuna.

Tužiteljstvo je smatralo kako joj pritvor treba odrediti da bi se izbjegao utjecaj na svjedoke. Ako fra Šime Nimac i poželi sklopiti nagodbu s tužiteljstvom, potrebno je prvo da se realizira optužni akt.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...