Grijanje na drvo i pelete zapravo je štetno za zdravlje?: “Dim ide direktno u susjedne kuće i ulazi unutra čak i kada su prozori zatvoreni”

S porastom cijene plina stanovništvo se okrenulo grijanju na drva kako bi smanjili troškove. No, stručnjaci upozoravaju na rizik koji ovakav način grijanja donosi po zdravlje, klimu i okoliš, piše Agrarheute, prenosi Agroklub.

Spaljivanjem drveta stvara se puno više zagađenja nego sagorijevanjem nafte ili plina, uključujući ugljični monoksid, dušične okside i metan. Razorne posljedice po kvalitetu zraka imaju visoko koncentrirani plinovi i štetne čvrste emisije, kao što je čađa (gar).

“Ništa ne gori prljavije i štetnije po klimu od drveta”, upozorava Achim Dittler, stručnjak za aerosol Tehnološkog instituta. Naglasio je da je najveći problem kada dim ide direktno u susjedne kuće i ulazi unutra čak i kada su prozori zatvoreni.

Fine čvrste čestice su opasnost po zdravlje, jer njihovim udisanjem nastaju brojne bolesti kao što su: rak pluća i druga oboljenja dišnih organa, kardiovaskularne bolesti i dijabetes. On tvrdi da će zbog povećanog grijanja na drva ove zime biti veći broj ljudi koji će se razboljeti.

Potražnja za pećima i sustavima za grijanje na ova dva energenta raste.

Ogrjevno drvo i pelet su u kolovozu koštali gotovo 86 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, dok su potrošačke cijene tijekom ovog perioda porasle za 7,9 posto.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...