Hvarski umirovljenici posjetili Biograd

U sklopu Susreta umirovljenika Dalmacije koji se proteklog vikenda održavao u Zadru, biogradska Udruga umirovljenika bila je domaćin jednoj skupini iz Hvara.

Slijedom toga je u subotu u prijepodnevnim satima 50-ak hvarskih umirovljenika posjetilo grad Biograd, a tom su prilikom razgledali staru gradsku jezgru, kao i povijesne i kulturne znamenitosti. U biogradskom Zavičajnom muzeju skupinu je dočekao ravnatelj Draženko Samardžić, te im ukratko predstavio povijest grada Biograda,a čija specifičnost je kako je kazao, i u tome što je Grad kroz bio stalna ili povremena prijestolnica brojnih vladara.

Posebno zanimanje gosti su pokazali za bogate muzejske zbirke o kojima je ravnatelj Samardžić govorio, te na upite rado i potanko objašnjavao. I ovom prigodom posjetitelje se posebno dojmila arheološka zbirka Teret s potopljenog broda iz 16. stoljeća.

Ženske posjetiteljice s pažnjom su razgledale staklo, nakit, tekstil, ali također i topove te niz drugih eksponata iz ove, te ostalih muzejskih zbirki. Razgledali su i trenutne izložbene postave, a s pažnjom su pratili i izlaganje ravnatelja Samardžića o glagoljici, pismu kojim se na ovom području “glagoljalo”, a što je također iznimno vrijedna baština koja se nastoji obnoviti, kao im je on. Zadovoljni i raspoloženi Hvarani prošetali su biogradskom rivom te se nakon kraćeg zadržavanja i kavice produžili u Zadar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...