HZJZ brani Krunoslava Capaka oko (ne)pridržavanja mjera koje je propisao

Hrvatski zavod za javno zdravstvo oglasio se o kršenju mjera distance svog ravnatelja Krunoslava Capaka na konferenciji zbog koje je sada u samoizolaciji jer je skupu prisustvovala i jedna osoba za koju se naknadno utvrdilo da je pozitivna na koronavirus.

Na konferenciji koja je održana u Edukacijskom centru Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te su na njoj predstavljeni rezultati istraživanja Udruge CroMSIC o znanju mladih o HPV virusu, podsjeća tportal, Capak se, kako su otkrile snimke, nije pridržavao vlastitih mjera – držanja udaljenosti od drugih sudionika s kojima je pozirao zagrljen.

Kasnije je završio u samoizolaciji jer je na spomenutoj konferenciji bila i osoba zaražena koronavirusom. Test na koronu mu je negativan.

Osim ravnatelja HZJZ-a, u samoizolaciji su i pomoćnica ministra zdravstva Vera Katalinić Janković, kao i zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin te drugi čelni ljudi zdravstvenih institucija.

Iz HZJZ poručuju kako nitko sa fotografija na kojima se Capak grli nije zaražen koronavirusom.

‘Slike su snimljene nakon što je press konferencija završila i niti na jednoj slici nije osoba koja je kasnije dobila simptome i postala pozitivna.

Osobe koje su prisustvovale konferenciji moraju u samoizolaciju zato što je Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti u svom dokumentu od 8. travnja 2020. godine donio definiciju bliskog kontakta prema kojoj je to ‘osoba koja je s osobom zaraženom covidom-19 boravila u zatvorenom prostoru (kućanstvo, razred prostorija za sastanke, čekaonica itd) duže od 15 minuta’.

Navedeno se može provjeriti u dokumentu ECDC-a pod nazivom ‘Praćenje kontakata: javnozdravstvene mjere u slučaju osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženima covidom-19, uključujući zdravstvene radnike u Europskoj uniji’, stoji u priopćenju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...