Ivo Josipović ili Kolinda Grabar Kitarović – evo što kaže prvo istraživanje!

Predsjednički izbori trebaju se održati za otprilike 180 dana ili krajem prosinca. Dnevnik Nove TV, nakon što je HDZ objavio kandidaturu Kolinde Grabar Kitarović, proveo je prvo istraživanje što birači misle o njoj, ali i predsjedniku Josipoviću. Istraživanje je provedeno u posljednja dva dana na 687 građana telefonskim putem.

Josipović vodi – Kolinda na početku utrke već na 37 posto

Predsjednik Josipović, nakon što je doznao kandidata HDZ-a, u ovom trenutku uživa potporu 50,3 posto birača. Njegova protukandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović, nakon što ju je HDZ istaknuo u utrci za Pantovčak, može računati na 37,3 posto birača. Neodlučnih birača je u ovom trenutku 12,4 posto.

Kada bi se izuzeli neodlučni birači, tada predsjednik Josipović uživa potporu 57 posto birača, a Kolinda Grabar Kitarović njih 43 posto.

Josipovića vole žene, Kolindu vole muškarci

Predsjednik Josipović iznadzastupljenu potporu birača uživa među ženskim biračima i biračima starijima do 60 godina. Iznimno je popualran među biračima Sjeverne Hrvatske te Primorja i Istre.

Kolinda Grabar Kitarović pak iznadzastupljenu potporu ima među muškim biračima, biračima od 45 do 60 godina života, a popularnija je u Dalmaciji, pokazalo je istraživanje Dnevnika Nove TV.

Predsjednik kandidat ljevice – Grabar Kitarović kandidatkinja desnice

Čini se da je ovo dvoje kandidata podijelilo biračko tijelo na lijevo i desno. Predsjednik tako ima značajnu potpru među biračima Kukuriku koalicije, biračima OraH-a, te Laburista. Kolinda Grabar Kitarović pak uživa potporu svog HDZ-a, te ima značajnu potporu Saveza za Hrvatsku, ali i među biračima ostalih stranaka.

Zanimljivo, 20 posto birača HDZ-a svoj bi glas dalo predsjedniku Josipoviću, a samo 2 posto birača Kukuriku koalicije glasalo bi za Kolindu Grabar Kitarović.

Koje karakteristike prema biračima ima Josipović, a koje Grabar Kitarović

Kada se biračima ponude neke karakteristike, predsjednika označavaju kao vještog političara. Zatim kao odlučnog i iskrenog. Smatraju ga i borcem protiv korupcije, obrazovanog te osobom koja razumije malog čovjeka. Kolinda Grabar Kitarović je kandidatkinja koji se razumije u vanjsku politiku i obranu. Birači je ocjenjuju kao osobu koja je odlučna i nekorumpirana. Smatraju je kandidatkinjom koja je borac protiv korupcije te iskrena.

Poštenje, radišnost i obrazovanje

Upravo su poštenje, radišnost i obrazovanje kararkteristike koje birači kod oba kandidata podjednako ističu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...