Pregled oznake

jaja

Omlet sa špinatom i parmezanom za mirisna jutra

Omlet je odličan doručak, ali i ručak kojem pribjegavamo kada nam kronično nedostaje vremena. Uz malo špinata i parmezana, zaboravit ćeš da je riječ tek o jednostavnoj kombinaciji jaja i osnovnih začina. Umjesto šarenog papra možeš omlet posuti komadićima čilija, ovisno o tome preferiraš li ljuću hranu. Najbitnije je da ga poslužiš odmah, dok je topao, […]

Glavni kuhar otkrio tajni sastojak za savršenu kajganu – samo jedna žličica dat će jajima svilenkastu teksturu

Budući da je kajgana u osnovi emulzija, zašto njezinu teksturu ne bismo pojačali drugom emulzijom?! Kajgana je mnogima osnovna hrana za doručak, jer nema ništa jednostavnije nego zamutiti jaja i za nekoliko minuta imati spreman hranjiv obrok. Ipak, postoji mnogo rasprava oko toga koji način pripreme kajgane daje najbolje rezultate. Ima onih koji tvrde da […]

Sedam prirodnih boja uz koje će svaka pisanica biti posebna

Uskršnje pisanice možete ukrasiti i prirodnim bojama. Na raspolaganju su vam razne namirnice koje će jajima dati posebne nijanse. Procedura za prirodno bojenje jaja ista je za sve namirnice: Pomiješajte jednu litru vode s dvije žlice alkoholnog octa u loncu. Dovedite tekućinu do vrenja, ubacite prirodna bojila u lonac, smanjite temperaturu na najmanje i pustite da se […]

Evo zašto jaja nije dobro držati u vratima hladnjaka?

Zbog konstrukcije hladnjaka, ali i čestog posezanja u njega, vrata su najtoplije mjesto u ovom kućanskom aparatu. Upravo zato nije poželjno u vratima držati kvarljive proizvode poput svježih jaja, upozoravaju stručnjaci. Svježa jaja, meso i ribu najbolje je staviti na zadnju policu, te u stražnji dio hladnjaka. Stručnjaci tvrde da je ovo najhladnije mjesto u […]

Ovo je namirnica s kojom se gubi dvostruko više kilograma

Želite li izgubiti kilograme, nemojte preskakati doručak. Studije potvrđuju da bi se na jelovniku trebala naći i jaja. Studija objavljena u časopisu International Journey of Obesity pokazala je da su jaja izvrstan saveznik u mršavljenju. Tijekom dvomjesečnog istraživanja praćene su dvije grupe pretilih osoba na dijeti. Od toga je jedna grupa jela dva jaja za doručak, a […]

U 742 uzorka jaja i mesa peradi pronađen opasni pesticid Fipronil

Opasan pesticid fipronil pronađen je u nedozvoljeno velikim količinama u velikom broju uzoraka svježih jaja i mesa kokoši. Izvijestila je o tome Hrvatska agencija na hranu, pozivajući se na izvješće Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA). “Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila je znanstveno izvješće o rezultatima ad-hoc monitoringa jaja i mesa peradi na ostatke insekticida fipronila […]

Izbjegnite umjetne boje i zdravo ukrasite jaja

Ako ste dosad već osvijestili činjenicu da je najbolje zaboraviti na polovicu prehrambenih proizvoda s polica u trgovinama, jer jednostavno nemaju nikakve veze, ne samo s ekološkom ili organskom proizvodnjom, već s prirodom uopće – onda bi vam se i ove upute za uskrsne dekoracije mogle svidjeti. Koristeći se trikovima naših prabaka, ekološki ćete i […]

Zanima vas koliko jaja smijete pojesti na dan? Napokon imamo odgovor…

Kuhana, pečena, kao dodatak salatama, punjena i mnoštvo drugih “varijacija na temu” koje možemo s jajima, postavlja pred nas pitanje: Koliko su jaja zapravo zdrava i koliko ih “smijemo” pojesti na dan. Jaja možemo pripremiti na mnoštvo načina i to ih čini jednom od “najzahvalnijih” namirnica, posebice kada smo u gužvi, a želimo izdašan obrok. […]

Ovu hranu nije preporučljivo prati

Iako nas od malih nogu uče da treba oprati svu hranu prije jela ili prije kuhanja, to baš i nije tako. Ove 3 namirnice ne treba prati baš nikada, piše Zdrava krava. Jaja – ljuska jajeta često sadrži poseban premaz kako bi se jaje zaštitilo od bakterija. Voda uništava tu zaštitu pa jaja nije dobro prati, a […]

Hrvatska i Litva jedine bez zaraženih jaja, ali strahuje se od proizvoda u kojima su korištena

Jaja zaražena insekticidom fipronilom otkrivena su u 26 od 28 zemalja članica EU-a, u svima osim u Hrvatskoj i Litvi, a ukupno je pogođeno 45 zemalja u svijetu, rečeno je u Tallinnu, gdje se održava neformalni sastanak ministara poljoprivrede zemalja članica EU-a, piše HRT. Povjerenik za zdravstvo i sigurnost hrane Vytenis Andriukaitis izjavio je u Tallinnu na konferenciji […]

S hrvatskog tržišta povlače se jaja nizozemskog proizvođača

Na temelju zaprimljene obavijesti distributera iz Nizozemske, Udea B.V., Veghel, o sumnji u moguću prisutnost aktivne tvari fipronila u jajima, Biovega d.o.o. iz Zagreba iz predostrožnosti je opozvala predmetni proizvod te o tome putem sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) obavijestila i Ministarstvo poljoprivrede. Riječ je o svježim jajima nizozemskog proizvođača Ekoplaza 6/1, […]

Sonik se očitovao o spornim jajima: “Riječ je o tiskarskoj pogrešci, jaja su potpuno ispravna i zdrava!”

Nakon jučer objavljenog članka po javljanju čitatelja koji je u Sonikovoj trgovini kupio svježa jaja s datumom isteka valjanosti 26.4.2015. godine, javili su nam se iz uprave ove zadarske tvrtke, objašnjavajući o čemu je riječ te navodeći kako je jedino sporna tiskarska pogreška na pakiranju, dok je sadržaj proizvoda, dakle, sama svježa jaja – u […]

5 legendi o tome zašto bojimo jaja za Uskrs

Nezaobilazna tradicija za proslavu Uskrsa je bojanje jaja različitim, šarenim bojama. No, odakle je ta tradicija zapravo potekla? Ne postoji jedan odgovor na to pitanje stoga vam u članku donosimo čak pet mogućih teorija, piše Zadovoljna. 1. Proljetno slavlje Jaja su često bila povezana s poganskim festivalima i proslavom proljeća. Jaja simbolično predstavljaju ponovno rođenje […]

Zbog sumnje na salmonelu s tržišta se povlače jaja iz uvoza

Zbog sumnji na trovanje hranom uzrokovano salmonelom, Ministarstvo poljoprivrede s tržište povlači konzumna jaja podrijetlom iz Poljske. Priopćenje Ministarstva poljoprivrede prenosimo u cijelosti, donosi N1. “Prema informaciji službeno zaprimljenoj od Ministarstva zdravstva o trovanju hranom uzrokovanom Salmonelom, sa sumnjom na trovanje podrijetlom iz jaja, kao i obavijesti zaprimljene putem EU RASFF sustava o potencijalnoj epidemiji trovanja […]

Šest namirnica koje stručnjak za hranu nikad neće pojesti

Stručnjak za hranu Bill Marler je tijekom više od 20 godina radio na hrani koja izaziva trovanje, tako da je nakon tog bogatog iskustva odlučio da više nikad neće jesti određenu hranu. Marler je inače i odvjetnik koji je u nekoliko parnica dobio 600 milijuna dolara odštete, a koje su bile vezane za hranu. Kazao […]

Kako prepoznati svježa jaja?

Bliži nam se blagdan Uskrsa, kada svaka domaćica pojačano kupuje – svježa jaja! Trebaju vam i za bojanje i ukrašavanje, ali i za pogače. Vječno pitanje koji si tada postavljamo jest: kako prepoznati svježa jaja? Kako vam jaja “ne bi prisjela”, donosimo nekoliko savjeta: – staro jaje plutat će u posudi s vodom, – kupujte […]

Naučite kako šarati jaja voskom

Do Uskrsa je ostalo još samo malo vremena, a ako želite pronaći inspiraciju za dekoriranje jaja, možda ćete ju pronaći na radionici koja će se održati u četvrtak, 3. 3. 2016. u vremenu od 16 do 19 sati i u petak, 4. 3. od 9 do 12 i 16 do 19 u Gradskoj straži (Etnološkom odjelu). […]

Tko o čemu? Narodni muzej o jajima! Naučite ih ukrasiti voskom

Stalno gledate ta svoja jaja i jednostavno ne znate kako ih ukrasiti na inovativan način? Probali ste ih bojati na raznorazne načine, ali ništa vas nije zadovoljilo? Možda rješenje za vas i vaša jaja imaju Narodni muzej Zadar i njihova gošća, gospođa Dubravka Šarić! Gospođa Šarić u Zadar s jajima stiže čak iz Zagreba, a […]

S ovih pet namirnica krenite u borbu protiv masnih naslaga

Masne naslage na trbuhu estetski su, ali i zdravstveni problem koji pogađa brojne ljude diljem svijeta. Da biste ih uklonili potrebno je redovito vježbati, ali i pravilno jesti. Zato vam donosimo šest namirnica koje će vam pomoći da stanjite trbuh i dobijete toliko željene pločice. 1. Brokula Nakon što pojedete brokule možda ćete se isprva […]