Joso Nekić: “Grad Zadar osigurao je 400.000 kuna za obnovu školskih kuhinja”

Od  iduće školske godine 2017./2018. Hrvatska započinje s provedbom Školske sheme – besplatnih obroka voća, povrća i mlijeka za školsku djecu, za čiju je provedbu osigurano 23 milijuna kuna.

Kako će se navedeni program provoditi u Zadru te kakva je trenutna situacija u zadarskim školama pitali smo pročelnika za odgoj i obrazovanje, Josu Nekića.

Od jeseni kreće projekt Školska shema, što je sve njime obuhvaćeno? Odnosi li se na sve škole?

Radi povećanja unosa svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i podizanja svijesti o značaju zdrave prehrane kod školske djece, od  iduće školske godine 2017./2018. Ministarstvo poljoprivrede počinje provedbu Školske sheme – besplatnih obroka voća, povrća i mlijeka za školsku djecu. Školska shema objedinjuje dosadašnju Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama. Na internetskoj stranici Agencije za plaćanja, u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju od utorka je objavljen Javni poziv za iskaz interesa škola i dobavljača za sudjelovanje u Školskoj shemi, a ostat će otvoren do 14. lipnja za škole, te cijele školske godine za dobavljače za isporuku voća i povrća i mlijeka i mliječnih proizvoda.

Kakva je trenutna situacija u zadarskim školama po pitanju prehrane učenika?

Grad Zadar je u rujnu 2016. potpisao Ugovor o dodjeli financijskih sredstava za prehranu djece u školama putem Zaklade „Hrvatska za djecu“. Cilj Projekta je pružanje financijske potpore osnivačima škola (županijama, gradovima) kako bi djeci koja dolaze iz obitelji čiji prihod po članu kućanstva ne prelazi 2.000,00 kuna (što predstavlja 60% proračunske osnovice za 2016. godinu) omogućili besplatan obrok u osnovnoj školi. Projekt nije zamjena postojećih programa subvencioniranja prehrane već dodatna vrijednost kojom će pomoć u obliku prehrane biti dostupna većem broju djece.

Učenici koji su u produženom boravku imaju osiguranu prehranu koju financiraju roditelji kao i ostalim učenicima koji nisu uključeni u ove programe. Postoje i programi subvencioniranja prehrane učenika od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja kao pomoć obiteljima učenika slabijeg materijalnog stanja.

Na koji način se u zadarskim školama do sad radilo na osvještavanju djece o važnosti zdravih obroka?

Grad Zadar je ove godine osigurao preko 400.000 KN za obnovu školskih kuhinja te stvaranje minimalnih uvjeta za prihvat i izdavanje hrane jer su u jednom razdoblju školske kuhinje bile poništene i stavljene izvan funkcije. Sada se nastoji ponovno vratiti u funkciju školske kuhinje te će se u tom smislu nastavit daljnja ulaganja u opremanje školskih kuhinja i program prehrane u školama.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...