Kadeti iz Zemunika letjeli noću iznad Zadra, uspješno završena pilotska obuka

U Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a u vojarni Zemunik, upravo je završio ciklus obuke temeljnog noćnog letenja uz pomoć NVG (Night Vision Googles) uređaja za noćno letenje 18. naraštaja kadeta.

To je prvi naraštaj kadeta koji je tijekom školovanja obučen i za letenje uz pomoć NVG uređaja na helikopteru BELL-206 B, čime je zaokružen cjelokupni ciklus njihovog školovanja za pilote helikoptera,  kazali su iz MORH-a.

Bojnik Krešimir Ražov, zapovjednik eskadrile helikoptera, istaknuo je kako je noćno letenje napredak u školovanju kadeta, čime operativne eskadrile – Eskadrila transportnih helikoptera i Eskadrila višenamjenskih helikoptera, dobivaju osposobljene „letača“, koji nastavljaju s trenažom i naprednim dijelom obuke pilota.

Letenje s NVG uređajem je zahtjevnije jer je suženo vidno polje, a u monokromatskim uvjetima otežana je percepcija dubine i udaljenosti. Kadeti se prvi put susreću i sa desetak novih iluzija koje moraju prepoznati i pravilno postupiti u takvim situacijama. Zbog svega toga, kod letenja s Night Vision Googles uređajem koordinacija posade i međusobna komunikacija kao i usklađenost i predviđanje razvoja situacije iznimno su važni, zaključio je bojnik Ražov i otkrio kako nakon temeljne obuke, koja obuhvaća osnovno letenje s prilagodbom na novi sustav i uvjete letenja uz pomoć NVG uređaja za noćno letenje, slijedi napredna, koja obuhvaća taktičko grupno letenje, slijetanje na grebene i izrazito ograničene i neosvijetljene terene, planinsko letenje, kao i ostale složene manevre tehnike pilotiranja u noćnim uvjetima.

Letenje uz pomoć NVG uređaja provodi se od 2010. godine do danas, a namjera je osposobiti sve pilote i posade helikoptera HRZ i PZO-a za letenje noću s tom opremom. Uz letačke posade, obuku redovito provode i zrakoplovni tehničari HRZ i PVO-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...