Kardinali danas objavljuju datum početka konklava?

U Vatikan su stigla još tri kardinala s pravom glasa, preostala dvojica trebaju se pridružiti općoj kongregaciji danas ujutro. Datum početka konklava još nije određen.

Vatikanski stručnjaci nagađaju da bi nakon molitvenog susreta kardinali mogli napokon objaviti datum početka konklava za izbor novoga pape, a nagađa se da bi to moglo biti 15. ovog mjeseca.

Ukupno će 115 kardinala izbornika mlađih od 80 godina zasjedati u Sikstinskoj kapeli kako bi izabrali novog papu, a za tu zadaću obvezni su prisegnuti na zavjet tajnosti pod prijetnjom izopćenja. Konklave bi trebale početi idući tjedan, a Vatikan se nada da će novi papa biti izabran prije Uskrsa koji ove godine pada na 31. ožujka.

Udruga SNAP koja oko sebe okuplja sve one koje su svećenici seksualno iskorištavali napravila je listu od 12 ‘prljavih kardinala’ koji nikako ne bi smjeli ostati pape. Optužuje ih da su svojim djelima ili komentarima pridonijeli zataškavanju pedofilije unutar crkvenih zidova. To su kardinali Norberto Rivera Carrera iz Meksika, Oscar Rodriguez Maradiaga iz Hondurasa, Timothy Michael Dolan iz New Yorka, Angelo Scola i Tarcisio Bertone iz Vatikana, George Pell iz Australije, Dominik Duka iz Češke, Donald Wuerl iz Washingtona, Marc Ouellet iz Quebeca, Sean O’Malley iz Bostona, Leonardo Sandri iz Argentine i Peter Turkson iz Gane.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...