Kolona sjećanja i polaganje vijenaca za žrtve Škabrnje

Obljetnica stradanja Škabrnje obilježit će se kolonom sjećanja i polaganjem vijenaca u ponedjeljak 18. studenoga, no program obilježavanja započet će dan ranije s dva zanimljiva predstavljanja. U Osnovnoj školi Vladimira Nazora 17. studenoga u 16 sati bit će prikazan film „Heroji Vukovara“ producenta Dominika Galića, s vukovarskim braniteljima Damirom Markušom i Vladimirom Balgačem.

U 17.30 će se u kripti crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Škabrnji otvoriti izložba koju čine predmeti iz razorenih crkava u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, te skulpture Ivana Matkovića-Laste, ratnog zapovjednika Bogdanovaca. Predmete iz razrušenih sakralnih objekata prikupljao je dr. Slobodan Lang u vrijeme dok je bio savjetnik za humanitarna pitanja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Autori izložbe „Ranjeni Krist“ su Marija Slišković, Ivan Matković i Slobodan Lang.

U 18 sati započet će paljenje lampiona duž Ulice žrtava srbočetničke agresije. U ponedjeljak 18. studenoga, obilježavanje 22. obljetnice stradanja Škabrnje započinje kolonom sjećanja, koja će u deset sati krenuti sa zapadnog ulaza u Škabrnju (početak Ulice žrtava srbočetničke agresije) prema spomen-obilježju masovne grobnice. Tu će se položiti jedan zajednički vijenac, te će se u 11 sati služiti misa za škabrnjanske žrtve u crkvi Uznesenja BDM.

Središnji komemorativni skup započet će u 12 sati na Trgu dr. Franje Tuđmana, odakle će se u 13 sati zaputiti druga kolona sjećanja, do spomen-obilježja poginulima u Domovinskom ratu na groblju sv. Luke. Tu će se u 13.30 sati položiti vijenci i zapaliti svijeće kod centralnog križa, prema utvrđenom protokolu po kojem 18 vijenaca polažu izaslanstva te predstavnici braniteljskih udruga. Nakon molitve, vijence i cvijeće mogu položiti svi koji to žele.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...