Kraj 2023. godine Zadarskoj županiji donio rekordnu zaposlenost

Odlični gospodarski pokazatelji u Zadarskoj županiji potvrđeni su i na samom kraju 2023. godine. Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, posljednjeg dana prosinca u Zadarskoj županiji evidentirano je gotovo 62 tisuće zaposlenih (61.921), što je povećanje za gotovo tri tisuće (4,58 posto) u odnosu na godinu ranije.

Odlične brojke u prosincu nadovezuju se prethodne mjesece u kojima je kontinuirano bilježeno povećanje broja zaposlenih, ali i značajan pad broja nezaposlenih stanovnika. Trend značajnog rasta potvrđen je i novom indeksacijom razvijenosti prema kojoj je Zadarska županija i službeno među pet najrazvijenijih u Hrvatskoj.

– Slobodno možemo ustvrditi da je po nama dosad najuspješnija godina po svim pokazateljima. Od rasta plaća i ukupnog gospodarskog proizvoda do značajnog povećanja radnih mjesta. To su brojke koje upravo našu županiju čine među vodećima u Hrvatskoj i na to sam izrazito ponosan. Za to najveća zasluga ide upravo našim gospodarstvenicima, jer su oni kvalitetnim poslovanjem otvorili mogućnost novih zapošljavanja i baš zbog toga Zadarskoj županiji predviđaju uspješnu budućnost, poručio je župan Božidar Longin te najavio da će se na županijskoj razini nastaviti s potporama gospodarskom sektoru.

– Zadarska županija kao koordinator razvoja na svom području ulaže velike napore u snaženje gospodarstva. Pokušavamo stvoriti što bolje uvjete kako bismo privukli kvalitetne ulagače, ali ujedno brojnim mjerama poticaja pomažemo malim i srednjim poduzetnicima da posluju što uspješnije, istaknuo je župan podsjetivši da je samo krajem prošle godine Zadarska županija osigurala gotovo 50 tisuća eura za potpore IT poduzetništvu, dok je za potpore proizvođačima i udrugama u poljoprivredi i ruralnom razvoju tijekom 2023. godine odobreno više od 300 tisuća eura bespovratnih sredstava.

– Svi pokazatelji ukazuju da će 2024. godina biti još bolja. Optimizam temeljimo na brojnim aktivnostima koje se provode, a očekujemo i početak niza novih projekata prvenstveno financiranih iz EU fondova. Sinergija je riječ koju često spominjemo i to s razlogom, jer je upravo sinergija nas s lokalne i regionalne razine i Vlade RH zaslužna za niz kvalitetnih projekata kojima nastojimo unaprijediti kvalitetu života naših građana, dodao je Longin.

Ako zaposlenost promatramo po gradovima i općinama, više od 70 posto radnog stanovništva raspoređeno je u tri najveća grada – Zadru, Biogradu i Benkovcu. Od ukupnog broja zaposlenih u listopadu, njih 38.364 (61,96 posto) radi u sjedištu županije, gradu Zadru. Slijede gradovi Biograd (3.326), Benkovac (3.072), Pag (1.288) i Nin (1.142) te općine Poličnik (1.127), Pakoštane (1.110), Sukošan (1.059), Preko (936) i grad Obrovac sa 846 zaposlenih osoba.

Svi navedeni podaci potvrđuju činjenicu da je broj zaposlenih u Zadarskoj županiji tijekom posljednjih godina značajno porastao. Primjerice, u odnosu na 2014. godinu taj se broj povećao za više od 15 tisuća (33,6 posto), od čega je samo u posljednje dvije godine zabilježen rast od gotovo pet tisuća. Pozitivan trend zabilježen je i na nacionalnoj razini pa je broj zaposlenih u RH na dan 31. prosinca 2023. godine veći nego godinu ranije za 41.143 (2,56 posto).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...