Kreditni rejting Hrvatske završio – u ‘smeću’

Kreditni rejting Hrvatske ‘preseljen’ je u smeće, potvrđeno je iz agencije Standard&Poor’s. Odlučili su se na to procijenivši kako je Vlada Zorana Milanovića provela premalo reformi.

Rejting agencija Standard&Poor u petak je spustila izglede Hrvatske na status ‘junka’ – s BBB-minus na BB-plus, jer nedavne vladine reforme ne smatraju dovoljnima kao poticaj gospodarstvu.

‘Snižavanje rejtinga odražava naše stajalište da do sada provedene strukturne i fiskalne reforme nisu dovoljne za poticanje gospodarskog rasta i dovođenje javnih financija na put održivosti’, navodi se u priopćenju agencije.

Hrvatski dugoročni kreditni rejting je spušten jedan stupanj, na BB +, najvišu ne-investicijsku razinu. I kratkoročni je također pao za jedno mjesto, na B, navodi se u priopćenju S&P-a. Rejting nastavlja sa stabilnim izgledima, što ukazuje da će ih S&P vjerojatnije zadržati nepromijenjene, nego ih smanjivati ili podizati.

‘Fiskalna i strukturne reforme provedene do sada nisu dovoljne za poticanje gospodarskog rasta i stabilizaciju javnih financija na održivom smjeru’, navodi S&P u priopćenju.

I dalje su, po navodima agencije, prisutne proračunske slabosti, kao što su visok broj zaposlenih u javnim službama i visoki socijalni izdaci, a to predstavlja gotovo tri četvrtine proračunske potrošnje.

Zbog pada rejtinga, piše Bloomberg, kuna je oslabila za 0,1 posto – na 7,5248 za euro. Prinos na hrvatske državne obveznice koje dospijevaju u srpnju 2022. porastao je s 4,4369 na 4,5195 posto.

Prognoze su, ipak, stabilne čemu pridonosi relativno diverzificirano gospodarstvo Hrvatske. Tome bi mogli pomoći i EU fondovi, jer bi se time uspostavila stabilizacija vanjskih neravnoteža, javnih financija te poboljšati potencijale rasta.

Rast hrvatskog gospodarstva ove će se godine smanjiti dva posto te će tijekom 2013. stagnirati, nakon čega će se početi opravljati sve do rasta od dva posto tijekom 2015, predviđa S&P.

Snižavanje rejtinga postavlja Hrvatsku u rang s Rumunjskom i Indonezijom.

Hrvatska, koja iduće godine treba postati 28. članica Europske unije, imat će koristi od strukturnih i kohezijskih fondova, uz visoka izravna strana ulaganja, navodi S&P. Ipak, izgledi ‘za veliki rast i reforme koje će ojačati konkurentnost’ su ograničeni procjenjuje rejting agencija.

Standard&Poor’s jedna je od tri agencije koja ocjenjuje kreditni rejting pojedine države. Ocjenjuju je najstrožom agencijom za ocjenu kreditnog rejtinga.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...