Krešimir Krolo o pitanju umiješanosti Crkve u Zakon o pobačaju: “Ako nismo sekularna država, teško da ćemo ikada biti država”

U svakoj državi pitanje odnosa Crkve i države predstavlja važno pitanje.

No, kako bi svim građanima jamčila neutralnost, država mora biti sekularna, točnije nadilaziti religijske, vjerske i svake druge osobne ili partikularne interese.

Pravno odvajanje države od Crkve važno je kako bi se održao pluralizam, odnosno kako bi država jamačila neutralnost, sigurnost i mir unutar društva.

No, jesmo li usitinu sekularna država, moderna i suverena u svakom smislu te riječi, više nego ikad zapitali smo se jučer kada je ministar zdravstva Milan Kujundžić obznanio javnosti kako će Katolička Crkva imati savjetodavnu ulogu u izradi Zakona o pobačaju.

Istaknuo je i kako je intencija čuvati život od začeća, što se kosi s odlukom Ustavnog suda prema kojoj je zabrana prekida trudnoće za žene protuustavna.

Sociolog dr. sc. Krešimir Krolo kazuje nam sljedeće:

Ako nismo sekularna država, teško da ćemo ikada biti država i to moderna i suverena u pravom smislu te riječi. A to nije dobra vijest niti za vjernike, jer vjerske norme ne mogu upravljati i nuditi adekvatne odgovore i rješenja na složenosti i izazove modernosti, objašnjava Krolo i napominje da, prije svega kao građanin, traži da se poštuje Ustav Republike Hrvatske po pitanju sekularne naravi naše države.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...