Meso i jaja skuplji nego u Londonu, Beču, Ljubljani, a plaća i 280% niža!

Cijena flaširane vode u trgovinama u Zagrebu skuplja je nego ona kupljena u Beču, Ljubljani i Bratislavi, a samo 60 posto jeftinija nego u Londonu, u kojem je prosječna plaća čak 280 posto veća nego u hrvatskom glavnom gradu.

Više novca i za pivo

A osim vode, Zagreb ima i skup javni prijevoz, mjesečnu rekreaciju, razgovor mobitelom, ali i osnovne namirnice potrebne za prehranu, poput riže, mesa, jaja i mlijeka. Prosječna plaća, s druge strane, daleko je najmanja, dok su kamate za hipoteku opet najveće, čak i uspoređujući ih s onima u najskupljem gradu u Europi, Londonu. Nije samo cijena osnovnih namirnica viša, već Zagrepčani nešto više novca moraju izdvojiti i za alkohol. Cijena domaćeg piva u gradu prosječno je 6,63 kune, dok bečko domaće pivo stoji 6,19, a bratislavsko 5,86 kuna.

Skuplje je ono londonsko, što i ne čudi budući da je i kupovna moć tamošnjih građana gotovo tristo posto veća. Komentiraju tako i korisnici Numbea, koji su unijeli čak 1,358.709 cijena iz 4519 različitih gradova. Radi se uglavnom o građanima pojedinih gradova koji najbolje znaju kakve su cijene u njihovu susjedstvu.

Što se tiče potrošačke košarice u Hrvatskoj, koliko ona stoji trenutačno, nije poznato jer su Nezavisni hrvatski sindikati posljednji podatak o tome objavili 2011. godine, a sljedeći je, kažu, u pripremi. Ono što se zna jest da će Grad Zagreb uskoro izdvojiti 169 tisuća kuna kako bi se istražilo koliko plaćaju komunalije građani Rijeke, Splita i Osijeka.

Gradska usporedba

Cilj najnovijeg istraživanja je, kažu u Gradskoj upravi, usporediti komunalne usluge u spomenutim gradovima, a kako bi se dobila projektna studija kojom bi se, u konačnici, usporedile cijene komunalnih usluga u Zagrebu i većim gradovima Srednje i jugoistočne Europe.

– Često se prezentiraju usporedbe cijena po gradovima bez analitičke pouzdanosti. A budući da razina cijena komunalnih usluga značajno utječe na troškove življenja, poželjno je pratiti cijene identičnih dobara u drugim gradovima – objasnila je pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...