Mirela Čavajda dobitnica nagrade Zagrepčanka godine! I Zadrani su joj dali podršku na prosvjedu na Narodnom trgu

MIRELA Čavajda, ovogodišnja je dobitnica Nagrade Zagrepčanka godine – odlučili su danas na sjednici zastupnici zagrebačke Gradske skupštine, uz oštro protivljenje oporbe. Nagrada će joj u znak javnog priznanja biti uručena na Dan Grada Zagreba, 31. svibnja.

Mirela Čavajda žena je, kako se navodi u obrazloženju, čije su okolnosti vezane uz prekid trudnoće zbog zloćudnog tumora bebe u proljeće prošle godine temeljito potresle društvo.

“Čavajda se hrabro izložila kako bi progovorila o najtežem i najdelikatnijem životnom trenutku”
“U teškom trenutku upoznavanja s terminalnom dijagnozom djeteta koje je nosila, umjesto da dobije podršku, bila je izložena mučenju, nečovječnom ponižavajućem postupanju, s neadekvatnim pristupom informacijama o svojim pravima i različitim opcijama pobačaja. U trenucima donošenja najteže životne odluke javno je istupila i upozorila na diskriminaciju i probleme zdravstvenog sustava te na nedostupnost pobačaja, odnosno zakonom zajamčenog prava na zdravstvenu zaštitu”, pojašnjava se u obrazloženju.

Dodaje se i kako se Čavajda “hrabro izložila kako bi progovorila o najtežem i najdelikatnijem životnom trenutku, stavljajući tako javni interes ispred svoje osobne sigurnosti”. Prijedlog je na sjednici Gradske skupštine prihvaćen s 27 glasova “za” i devet protiv.

U svibnju 2022. godine i Zadrani su stali uz nju i njezinu mučnu priču na prosvjedu podrške održanom na Narodnom trgu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...