Mozak griješi dok se odmara

Znanstvenici sa Sveučilišta u Bergenu u Norveškoj ustanovili su da, dok obavlja monotone radnje koje se ponavljaju, ljudski mozak sam sebe prebacuje u stanje odmora. Takvo stanje, u kojem mozak nije osobito prijemčljiv, u pravilu počinje 30 sekundi prije nego načini pogrešku, odnosno donese pogrešnu odluku.

Proučavajući rad mozga u pojedinim fazama, znanstvenici su mogli predvidjeti pogreške prije nego su se one dogodile. stoga se nadaju da bi se na temelju njihova istraživanja mogao izraditi sustav uzbunjivanja koji bi pojačao koncentraciju i pozornost, primjerice kod kontrolora leta.

Norveški znanstvenici vjeruju da su u stanju izraditi prijenosni elektroencefalogram koji bi se postavio na glavu osoba koje moraju donijeti neku važnu odluku, izmjerio bi signale mozga i obavijestio korisnika da se njegov mozak prebacio u stanje odmora, te upozorio da odluke donesene u takvom stanju nisu dobre.

Kako ova zamisao ne bi ostala samo teorija, znanstvenici iz Bergena izjavljuju da već rade na izradi prototipa takvog uređaja, te da će biti spreman za široku primjenu za 10ak godina.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...