Pregled oznake

namirnice

Ovo je hrana koja najviše potiče rast kose

Svi želimo bujnu kosu, ali širok raspon čimbenika, od genetike preko hormona do prehrane, određuje koliko brzo vaša kosa raste. “Zdrava prehrana i zdrava kosa idu ruku pod ruku. U oba slučaja, unos dovoljno proteina uz fokus na zdravoj biljnoj hrani pomoći će vam da dobijete potrebne hranjive tvari, antioksidanse u protuupalne spojeve vezane za […]

Dodavanje kikirikija u prehranu male djece može pomoći u izbjegavanju alergije

Uključivanje kikirikija u prehranu djece u ranoj dobi moglo bi pomoći u sprječavanju alergija na mahunarke, koje mogu biti smrtonosne i pogađaju mlade širom svijeta, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u petak. Znanstvenici su otkrili da je uvođenje proizvoda od kikirikija u prehranu beba i dojenčadi i postupno povećanje izloženosti dovelo do veće tolerancije na taj česti alergen. […]

Može li se med pokvariti? Evo kako ga pravilno čuvati

Med nije predmet iz smočnice za koji se brinemo da će mu isteći rok trajanja ili da će dobit plijesan. “Ljudi uvijek kažu da je med jedina hrana koja traje zauvijek”, kaže Marina Marchese, osnivačica American Honey Tasting Society i koautorica knjige ‘Honey for Dummies’. Stvarnost je, kaže, malo složenija. No, ako se pravilno skladišti, […]

Od carbonare do francuske salate: 5 jela koja pravimo potpuno pogrešno

Tajna dobrog bolognesea je vrijeme, u carbonaru se ne dodaje vrhnje, a francuska salata u originalu se priprema sa senfom… Neke obitelji generacijama pogrešno pripremaju klasike svjetske kuhinje pa mnogi nisu ni svjesni da svojim receptima ne dobivaju toliko slasti koliko bi mogli. Tajni sastojak umaka bolognese je vrijeme, u carbonaru se ne dodaje vrhnje, […]

Treba li ispirati meso prije kuhanja? Evo konačnog odgovora

Mnogi ljudi se drže nekog nepisanog pravila pa prije kuhanja meso uvijek isperu pod mlazom vode, ali postavlja se pitanje je li to uopće potreban korak? Meso može sadržavati razne bakterije i viruse i to je jedan od glavnih razloga zašto ga ljudi ispiru. U nekim zemljama čak koriste i kiseline poput limuna ili octa. […]

Opozvana talijanska kava Caffe Classico Espresso Italia

Zbog utvrđene povećane količine Okratoksina A iz trgovina se povlači kava Caffe Classico Espresso Italia u pakiranju od 250 grama, izvijestio je u nedjelju Državni inspektorat. Opozvan proizvod je datuma roka trajanja do 9.7.2023. te lot broja G09W37110. Inspektorat navodi kako proizvod nije u skladu s europskom uredbom o utvrđivanju najvećih dopuštenih količina određenih kontaminanata u […]

Ove 4 vrste namirnica loše djeluju na razinu kolesterola

Određene namirnice poput zobene kaše, orašastih plodova i masne ribe pomažu u održavanju razine kolesterola pod kontrolom. Naime, nije sva hrana s visokom razinom kolesterola loša za nas. Na primjer, jaja su bogata kolesterolom, ali su također prepuna proteina i drugih hranjivih tvari. Ovo su četiri najgore vrste namirnica za visok kolesterol, prema Harvard Healthu: […]

Novo istraživanje pokazalo da su ljudi koji jedu dovoljno povrća – sretniji

Povrće sadrži razne hranjive tvari koje podržavaju cjelokupno fizičko zdravlje. Nova studija objavljena u Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics sugerira da, osim fizičkog zdravlja, povrće može poboljšati i mentalno zdravlje. “Povrće sadrži bezbroj mikronutrijenata, kao što su cink, magnezij, folat i željezo, koji su ključni za optimalnu mentalnu funkciju”, kaže Isa Kujawski, […]

U siječnju pred nama novi skok cijena; Skuplji kruh, mlijeko, meso…

Loša godina u Brazilu te problemi s prekooceanskim kontejnerskim prijevozom itekako se proteklih dana osjete i na poskupljenju kave. Popularno pakiranje jubilarne Franckove kave od 400 grama, koje je dugo držalo cijenu od 32,99 kuna, u većini trgovačkih lanaca danas košta 36,99 kuna, Podravkina pasirana rajčica (500 g) s 5,99 poskupjela je na 7,99 kuna. […]

Evo zašto ne biste trebali jesti voće nakon 16 sati

Voće je izvrstan izvor minerala i vitamina i pomaže nam ostanemo zdravi. Također, može pomoći i u mršavljenju te smanjuje rizik od razvoja kroničnih bolesti. No, voćebi trebalo konzumirati u određeno doba dana da biste unijeli sve korisne tvari i iskoristili sve zdravstvene prednosti koje nudi. Luke Coutinho koji je diplomirao nutricionizam te magistrirao prehrambene […]

Donosimo vam jedini trik za rezanje luka koji vam treba

Kuhanje s lukom uistinu je mač s dvije oštrice. S jedne strane, luk dodaje okus svemu od mesa do salata, a s druge strane, doslovno tjera na plač. Kratka lekcija iz znanosti: to je zato što kad narežete luk, on u zrak oslobađa plinovite sumporne spojeve koji tada iritiraju vaše oči. Dobra vijest je da […]

Donosimo vecept za talijanski rižoto koji je toliko dobar da ga morate probati (najmanje) jednom u životu

  U Italiji ne nedostaje jela koja „morate probati“ barem jednom u životu, ali risotto alla Milanese je bomba! Tu kremastu divotu možete napraviti i kod kuće, uz samo nekoliko sastojaka. Rižoto je karakterističan za sjever Italije, za razliku od toplog juga vezanog za pšenicu, a samim time i tjesteninu. Recept za dobar talijanski rižoto počinje u […]

Upoznajte nordijski način prehrane: Pouzdano i dugoročno skida kilograme, snižava krvni tlak i poboljšava zdravlje srca

U moru raznih dijeta i načina prehrane nije lako naći pravu, no oni koji se time ozbiljnije bave i pristupaju s aspekta kratkoročnog i dugoročnog gubitka kilograma, općih zdravstvenih koristi i mogućnosti primjene, ove su godine na listu kojom godinama caruje mediteranska uvrstili i manje poznatu nordijsku prehranu. ‘Nordijska prerana podrazumijeva zdravu, cjelovitu hranu, više […]

Cijene hrane nezaustavljivo rastu, najviše su poskupile tri skupine namirnica

Cijene hrane porasle su u siječnju na svjetskim tržištima osmi mjesec zaredom, dosegnuvši najvišu razinu od srpnja 2014. godine, predvođene poskupljenjem žitarica, šećera i biljnih ulja, objavila je u četvrtak agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO. FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao u siječnju za 4,3 posto u odnosu na revidiranu vrijednost u prosincu, […]

Ove namirnice odgovorne su za 90% alergijskih reakcija na hranu, donosimo koje su to…

Američko Ministarstvo poljoprivrede identificiralo je skupinu od osam namirnica koje su odgovorne za 90% alergija na hranu, a među njima su i pšenica i orah. Alergijske reakcije uzrokovane pšenicom i orasima mogu se spriječiti izbjegavanjem ove hrane, ali izbjegavanje ovih namirnica znači i nedostatak zdrave hrane. Ove dvije namirnice su izuzetno hranjive. Pšenica je izvrstan […]

Zbog etilen oksida u sezamu, povlači se cijeli niz proizvoda s hrvatskog tržišta

Hrvatska i ostale europske zemlje već su mjesecima preplavljene kontaminiranim sezamom uvezenim iz Indije koji sadrži kancerogeni pesticid etilen oksid zbog čega je i s hrvatskog s tržišta povučen niz proizvoda od sezama. Incident s pesticidom etilen oksidom kojim su tretirane sjemenke sezama već je neko vrijeme predmet postupanja sustava brzog uzbunjivanja za hranu (RASFF) među […]