“Narod odlučuje” ipak s tijesnim brojem potpisa, referendum upitan

Broj potpisa koje je za dva referendumska pitanja prikupila inicijativa ‘Narod odlučuje’ ipak je znatno manji od 450.000 o kojima se neslužbeno govorilo u utorak.

Inicijativa je objavila da su za dva tjedna pitanje koje se tiče smanjenja broja saborskih zastupnika, novog ustroja izbornih jedinica i uvođenja tri preferencijalna glasa na parlamentarnim izborima potpisala 397.024 birača. Za pitanje o ograničavanju mandata manjinskih zastupnika potpise je dalo gotovo 7000 građana manje.

Iako je i za jedno i za drugo pitanje potpisalo više od 10 posto ukupno upisanih birača, ove će brojke morati proći još i provjeru državne uprave. Iskustvo s ranijim inicijativama govori da je u prebrojavanju otpalo između 7 i 10 posto potpisa, no od referenduma o braku do inicijative protiv ‘outsourcinga’ udio nevažećih potpisa bio je sve manji, što je vjerojatno rezultat sazrijevanja referendumske prakse i sve bolje educiranosti volontera.

S obzirom na broj prikupljenih potpisa, provjera će ovoga puta biti znatno delikatnija nego u ranijim inicijativama pa se može očekivati da će se, umjesto provjere na temelju reprezentativnog uzorka, ručno provjeravati svi potpisi. Takvu su nam mogućnost neslužbeno potvrdili i u Ministarstvu uprave.

U referendumskoj inicijativi uvjereni su, međutim, da Ministarstvo uprave neće srušiti broj potpisa koji su, kažu, prikupili unatoč opstrukcijama od lokalne do nacionalne razine, piše Večernji.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...