Nekretnine na Jadranu: Gdje su najskuplje, a gdje jeftinije?

Financial Times donosi izvješće o kretanju cijena nekretnina u Hrvatskoj s ocjenom da je tržište još uvijek slabo i daleko od potencijala kakav se očekuje u zemlji prirodnih ljepota i netaknutog mora.

Iako daleko od dramatičnog urušavanja u drugim europskim zemljama poput Španjolske gdje su cijene nekretnina pale za 45 posto, nedovršene kuće u brojnim hrvatskim gradovima i selima na jadranskoj obali svjedoče o produljenoj krizi i još uvijek fragmentiranom tržištu u Hrvatskoj, piše FT.

Najskuplji Dubrovnik

Najskuplje nekretnine i dalje se nude u Dubrovniku, za kojeg FT piše da predstavlja “glavni magnet” za turiste koji stižu preko mora. Prosječna cijena kvadratnog metra tamo iznosi oko 2,570 eura.

Najpovoljnija Istra

Istovremeno, cijene nekretnina u Istri u prosjeku iznose oko 1,700 eura po kvadratnom metru, što prema podacima portala Centar Nekretnina predstavlja ponajbolju ponudu u Hrvatskoj. Agencija Portun trenutačno nudi apartman u Rovinju od 70 kvadrata, smješten na tristotinjak metar od mora, za 250,000 eura.

FT u nastavku piše o Hvaru, gdje su ljetovale ili ljetuju brojne zvijezde i slavne osobe, uključujući glumicu Gwyneth Paltrow i šefa Formule 1 Bernija Ecclestonea. Kuća od 100 metara s tri sobe i dvije kupaonice smještena u blizini gradske luke prodaje se za cijenu od 730,000 eura. Na otoku Braču, prodaje se pak novoizgrađena Villa Ivy koja uključuje sobu za vježbanje i vinski podrum. Cijena zdanja izgrađenog od kamena iznosi 2.8 milijuna eura.

FT nudi i nekoliko naputaka za kupce:

  • – Cijena prijenosa nekretnine iznosi pet posto od prodajne cijene
  • – Provizija agencijama i agentima za nekretnine iznosi od 2 do 4 posto prodajne cijene i najčešće je zajedno plaćaju prodavatelj i kupac.
  • – Cijene se redovito ističu u eurima, ali se transakcije bilježe u kunama
  • – Trajekti tijekom sezone povezuju Istru s Venecijom
  • – Hrvatska ima topla suha ljeta na obali, ali su zime hladne i vlažne.
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...