Nigerijac koji je radio na Gotovininoj farmi, a onda otvorio svoj restoran: “Ante mi je uvijek govorio da ga zovem ako mi nešto zatreba”

Prince Wale Soniyiki, Nigerijac koji je u Hrvatskoj dobio azil, u Hrvatskoj živi sedam godina, ali ima šest godina i dva mjeseca radnog iskustva.

Prošao je, kako sam priča svašta, njegova životna priča nije laka, no odlučio je u Hrvatskoj izgraditi novi život.

– Od prve noći koju sam prespavao u Prihvatilištu za tražitelje azila u Kutini imao sam puno ideja što sve mogu učiniti i pokrenuti. Mnogo ljudi mi je govorilo: ‘Idi u Njemačku, tamo je lakše.’ Ali, ja sam im odgovarao da je dobro i ovdje, da se može i ovdje – prisjetio se Prince na današnjem okruglom stolu o migrantskom poduzetništvu koji je organizirao Centar za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva (CEPOR), piše Novac.hr.

I zaista, Prince u Hrvatskoj čini velike stvari. Osim što je osnovao Društvo Afrikanaca u Hrvatskoj, pred nešto manje od dvije godine otvorio je svoj restoran te i službeno zaplivao u poduzetničke vode. Njegov African Cuisine & Bar u zagrebačkoj Gundulićevoj ulici danas dobro posluje, ali prepreka po putu nije nedostajalo, a izazova još uvijek ima.

Od jezične barijere, preko velike birokracije do prekomplicirane procedure za ostvarivanje potpora, objašnjava. Recimo, Prince nije uspio osigurati potporu za samozapošljavanje. Proces je, kaže, bio prekompliciran. Stvari su se za njega, u poslovnom smislu, zakotrljale kada ga je Ante Gotovina zaposlio na njegovoj farmi tune u Biogradu na Moru. Uspio je od toga nešto i uštediti, a sve je, kaže, uložio u otvaranje svog restorana.

– Ante Gotovina mi je uvijek govorio da ga zovem ako mi nešto zatreba i da će mi on pomoći, ali ja ne želim, ne za takve stvari, draže mi je ovako – ispričao je Prince koji hrabro gura po svom.

Iza njega je višegodišnja suradnja s Centrom za mirovne studije u pružanju podrške izbjeglicama i educiranju senzibilizaciji javnosti, a surađuje i sa međunarodnom organizacijom Liječnici svijeta. Radio je i za našu IT tvrtku Oradian koja je razvila softversko rješenje za mikrofinancijske institucije za vođenje poslovanja u oblaku, a fokusirani su upravo na ekonomski slabije razvijene afričke i azijske zemlje.

Budućim migrantima koji će se u Hrvatskoj odlučiti okušati u poduzetništvu poručio je: „Dajte sve od sebe da upoznate ljude i integrirate se. Nemojte se oslanjati previše na institucije”. Vlastima je, pak, nadodao kako je Hrvatskoj prijeko potrebna sustavnija strategija i politika prema migracijama te integraciji novopridošlih ljudi, bez obzira na motive njihova migriranja i razloge zbog kojih su došli, piše Novac.hr.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...