“Oluja” će se proslaviti u više gradova kroz koje je prošla

Ministar obrane Ante Kotromanović na današnjoj konferenciji za novinare izjavio je da, nakon dobivene pravne i političke bitke, moramo dostojanstveno obilježiti obljetnicu Oluje i Dan pobjede.

Mimohodi se rade za Dan pobjede i napravit ćemo to onako kako to rade u Parizu ili Moskvi, rekao je Kotromanović.

Kako HRT neslužbeno doznaje, obljetnica Oluje ove godine neće biti svečano proslavljena samo u Kninu ili Zagrebu. Planira se u više gradova kroz koje je prošla – Karlovcu, Petrinji i još nekima. Djelatnici MORH-a pripremit će prigodne programe, a vojarne će otvoriti svoja vrata građanima.

Veliku svečanost priredit će u Splitu i naši mornari iz Lore. U mimohodu koji će se održati u Zagrebu, prema procjenama, sudjelovale bi oko tri tisuće hrvatskih vojnika i policajaca, a pridružio bi im se određen broj vojnika iz zemalja saveznica NATO-a.

20 godina od oslobođenja Hrvatske, to treba biti u metropoli u Zagrebu i to je to, izjavio je premijer Zoran Milanović. U Vladi podsjećaju da je predsjednica tražila osnivanje državnog odbora za obilježavanje 20. obljetnice Oluje.

Odbor je osnovan. Čine ga predsjednik Sabora Josip Leko, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Zoran Milanović, ministri Ante Kotromanović, Ranko Ostojić, Predrag Matić, načelnik glavnog stožera OSRH general zbora Drago Lovrić, te četiri umirovljena generala, sudionika ‘Oluje’ – Petar Stipetić, Ante Gotovina, Mladen Markač i Marijan Mareković.

Vlada mora na kraju donijeti odluku jer je odgovorna za sve to. A s obzirom na vaše iskustvo, ne samo ministra obrane, nego i kao jednog od ključnih zapovjednika u sektoru ‘jug’, siguran sam da će to biti u dobrim rukama, rekao je Milanović.

Oglasio se i Centar za mirovne studije. Predsjednici i premijeru uputili su apel da odustanu od vojnog mimohoda. Smatraju da je takvo obilježavanje Oluje nepromišljeno jer se izvlači primarno vojni element, a ne promoviraju se napori za koje se, kažu, društvo zalaže – da se rat nikad ne ponovi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...