Papa: “Bolje biti ateist, nego licemjerni katolik”

Papa Franjo u četvrtak je iznio još jednu kritiku nekim članovima katoličke crkve, kazavši da je bolje biti ateist nego jedan od “mnogih” katolika koji, kako kaže, vode licemjeran dvostruki život. “Skandalozno je reći jednu, a učiniti drugu stvar”, rekao je papa u improviziranom komentaru tijekom propovjedi na privatnoj jutrarnjoj misi u njegovoj rezidenciji, piše Telegram.

“To su oni koji kažu ‘ja sam katolik, uvijek idem na misu i pripadam ovoj zajednici’”, rekao je papa, prema transkriptu vatikanskog radija. Kaže kako bi neki od tih ljudi također trebali reći “moj život nije kršćanski, svojim zaposlenicima ne dajem dovoljne plaće, iskorištavam ljude, radim prljav posao, perem novac i vodim dvostruki život”.

I ranije se osvrtao na ateiste

“Postoje mnogi katolici koji se tako ponašaju i to je skandalozno. Koliko smo puta čuli ljude koji kažu ‘ako je ta osoboa katolik, bolje je biti ateist’”, rekao je papa. Od izbora 2013. godine, papa Franjo više je puta rekao katolicima, i svećenicima, i običnim ljudima, da prakticiraju ono što religija propovijeda.

Među ostalim, u svojim propovjedima je osudio svećenike koji seksualno zlostavljaju djecu, da se mafijaši trebaju ekskomunicirati iz katoličke crkve, a svojim kardinalima rekao je da se ne ponašaju kao “prinčevi”. Manje od dva mjeseca nakon izbora, rekao je da bi kršćani ateiste trebali gledati kao dobre ljude, ukoliko jesu dobri.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...