Plava vrpca Vjesnika posadi tankera Vinjerac iz flote Tankerske Next Generation

More je od davnina bilo veliki izazov ljudima. Povezivalo je društva i kulture širom globusa, ali je i predstavljalo i opasnost moreplovcima. Plovidba morem i danas se naziva pomorskim poduhvatom što implicira visok stupanj rizika i potrebu za hrabrim avanturističkim duhom. Solidarnost na moru je stoga uvijek bila jako izražena kao pomoć ljudima koji se nađu ugroženi njegovom ćudljivom prirodom.

Brodovi Tankerske plovidbe već 60 godina plove svjetskim morima i prevozeći terete spajaju različite zemlje i kulture. U tom dugom periodu naši su se pomorci, koji su u ranim danima znali biti mjesecima bez doticaja s domom, uvijek vodili željom za napretkom i iskazivali spremnošću da pomognu svakom onom koji je iskusio svu snagu i silinu mora. Jer tko drugi od pomorca bolje poznaje more  njegovu snagu i ljepotu, ali i hirovitost i oštrinu.

Još je Sedma knjiga Dubrovačkog Statuta govorila o brodovima koji su pretrpili brodolom, a duga hrvatska pomorska tradicija zabilježila je također i brojna iskustva naših pomoraca, kojima su njihovi prijatelji na moru spasili živote. Upravo su sva ta iskustva utkana i u današnje hrvatsko brodarstvo i spremnost na trenutni odgovor na poziv za pomoć i skretanje s uobičajenog kursa kako bi se spasili životi.

Naša duga pomorska tradicija kodificirala je institut spašavanja na moru. Tako Statut Lige kotara ninskog iz 12 stoljeća, pisan živin narodnim jezikom, propisuje.

Ako bi se po zgodi koi ali vašelo razbio pod koim selom, da se ima udariti u zvono i svaki poteći na pomoć za rekuperati.

Pozvani humanošću i dugom pomorskom tradicijom naši su pomorci s broda Vinjerac čim su uočili prevrnutu brodicu na pučini Karipskog mora pohrlili u pomoć neznancima u opasnosti.

Posada našeg Vinjerca, produkt tanker dugog više od 180 metara, pod zapovjedništvom Milana Grbića, nesebično se odazvala i spasila u veljači ove godine pet krajnje iscrpljenih i životno ugroženih mornara, stotinama milja udaljenih od kopna. Naši pomorci postupili su na isti način, kao i prije 4 godine kada je posada našeg tankera Dugi otok spasila 92 Somalca.

Tankerska je iznimno ponosna na posadu broda, koja spasila pet života i učinila sve napore kako bi brodolomcima osigurala svu potrebnu brigu da sigurno stignu svojim obiteljima. Sigurni smo da je Sv. Nikola pomogao našoj posadi da pronađu mornare, a unesrećenim mornarima dao snage da na otvorenom moru izdrže još toliko da se Vinjerac na svojem putovanju nađe upravo na tim koordinatama.

Plava vrpca Vjesnika je priznanje ljudskosti, znanju i tradiciji tkanoj kroz generacije hrvatskih pomoraca, još od prvih koraka koje su plovile Mediteranom, pa do modernih tankera koji danas plove na svim stranama svijeta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...