Ploče ostaju, miču se policajci i ograde

Nakon četiri sata razgovora premijera Zorana Milanovića sa 17 članova Stožera za obranu hrvatskog Vukovara dogovoreno je povlačenje policijskih snaga koje su čuvale dvojezične ploče kao i uklanjanje zaštitnih ograda oko ploča.

“Nismo nešto veliko dogovorili ali smo razgovarali”, izjavio je nakon sastanka predsjednik Stožera Tomislav Josić dodavši da su članovi Stožera premijera upoznali, između ostalog, i s “falsificiranim popisom stanovništva u Vukovaru”. Prema njegovim riječima, razgovor Stožera i premijera je bio dobar te je izrazio nadu da nije i posljednji.

Obraćajući se novinarima, premijer Zoran Milanović rekao je da je iz Zagreba, a ne iz Vukovara te da dolaskom ovako uvijek nešto novo nauči, a vrlo često čuje i ružne stvari. Ocijenio je potpuno neprihvatljivom činjenicu da 460 nestalih Vukovara nije uvedeno u popis stanovništva rekavši kako je to unatoč međunarodnim statističkim standardima pogrešno, kakav god to utjecaj imalo na statistiku.

Naglasio je da zakon može bit dobar, manje dobar, loš ili nespretno izbalansiran no da se mora poštivati. Potvrdio je da se policija od večeras povlači s ulica Vukovara jer je ocijenjeno da je nepotrebna. Kazao je da ploče ostaju na svojim mjestima, a da će se prema njima svatko odnositi na vlastitu odgovornost.

 

Policija na ulicama

Podsjećamo, oko 200 simpatizera Stožera okupilo se ispred Poglavarstva gdje je s transparentima čekalo premijera. Istakli su transparente s porukama “”Milanoviću jesu li ovdje mučenim i ubijeni bili hrvatski šovinisti?”, “Milanoviću grobovi ti nikada oprostiti neće”, “Nisu problem hrvatski branitelji i stradalnici problem su Milanović i njegova bahata vlada”.

Ministra branitelja Predraga Matića Freda, inače rođenog Vukovarca, prosvjednici su dočekali zvižducima. Isti bi doček vjerojatno priredili i premijeru, ali on ih je zaobišao i u gradu Poglavarstva ušao kroz stražnji ulaz. S Milanovićem su u Vukovar, osim Matića, stigli još i Ante Kotromanović i Bojan Glavašević.

 

Pet zahtjeva za Milanovića

Stožer je za razgovor s vladinim izaslanstvom odabrao 16 osoba među kojima su njegov pravni savjetnik Vlado Iljkić, ratna ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac te gvardijan franjevačkog samostana u Vukovaru fra Gordan Propadalo.

Predstavnici Stožera pred Milanovića su postavili pet zahtjeva. Traže da se sve dvojezične ploče odmah uklone, te da se postavi moratorij na uvođenje dvojezičnih ploča u Vukovaru i to navodno u trajanju od deset godina. Također, traže se obustave svi kazneni postupci protiv svih članova Stožera. Žele i da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta, te da se Ustavni zakon prilagodi na takav način da se izbjegne trenutno uvođenje dvojezičnosti.

 

Culej traži uklanjanje spomenika Šoškovčaninu

Član Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara Stevo Culej, uoči dolaska premijera Zorana Milanovića u Vukovar na razgovor s ostalim članovima, pokazao je novinarima radni materijal koji će uručiti premijeru, a kojim traži da se ukloni nadgrobni spomenik Vukašinu Šoškovčaninu, vođi oružane srpske pobune u istočnoj Slavoniji 1991. godine.

Culej je istaknuo da na Šoškovčaninovu spomeniku na groblju u Borovu Selu stoji da ga je Narodna srpska skupština u rujnu 1991. u Belome Manastiru proglasila srpskim narodnim herojem.

Upozorio je da na spomeniku među ostalim piše da “srpska zastava na srpskoj zemlji stoji”.

Čija je to zemlja na kojoj srpska zastava i dalje ponosno stoji?” upitao je Culej.

Kako je rekao, za zločin u Borovu Selu, u kojem je ubijeno 12 hrvatskih redarstvenika, osuđena je samo jedna osoba na tri i pol godine zatvora, a za ubojstvo dviju osoba u splitskoj ratnoj luci Lori izrečena je kazna u ukupnom trajanju od 53 godine.

Branitelj Stevo Culej u Domovinskom ratu bio je zapovjednik specijalne policije, a prije četiri dana, prosvjedujući zbog postavljanja ćiriličnih ploča, skinuo je svoju odoru sa svim odličjima pred policijskom postajom u Vukovaru i ostavio je na zaštitnoj ogradi.

 

Natezanja oko sastanka

Nakon što su se članovi Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara sastali s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem, nekoliko puta su zatražili da ih primi i premijer Milanović kako bi mu objasnili zašto se protive uvođenju dvojezičnosti u Vukovar. Pozivaju se na članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u kojemu se navodi kako se odredbe Ustavnog zakona moraju tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštovanja pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima.

Među najvažnijim zahtjevima Stožera jest onaj da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta te je najavljena i mogućnost potpisivanja zahtjeva za referendumom pod nazivom “Proglašenje grada Vukovara mjestom posebnog pijeteta”.

Kako bi ostvarili te i druge ciljeve, osnovan je i Koordinacijsko-operativni tim (KOT) na razini države koji ima 44 člana i čiji je predsjednik Tomislav Josić. Riječ je o koaliciji branitelja, stradalnika, predstavnika seljačkih udruga i Katoličke crkve koji već zajedno djeluju na rješavanju svih nacionalnih problema za koje Stožer za obranu hrvatskoga Vukovara smatra da čine štetu hrvatskome društvu.

U borbi protiv uvođenje dvojezičnosti u gradu Vukovaru, članovi tog stožera početkom rujna skinuli su prve dvojezične ploče postavljene na nekoliko državnih institucija u tome gradu, održali mnoge prosvjede i skupove, a najavili su i javnu raspravu koja će se održati 24. listopada u Zagrebu u Europskom domu.

Premijera Milanovića prošlog su tjedna pozvali na sastanak u Vukovar, no on se tada nije pojavio. Pozvao je i on njih u Zagreb, no oni su njegov poziv odbili. Ministar branitelja Predrag Matić izjavio je prije nekoliko dana kako je tri puta do sada predlagao članovima Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara da se sastanu s premijerom Milanovićem, ali oni su to odbijali jer nisu bili pozvani “službenim kanalima”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...