Povijesni uspjeh hrvatske odbojke; Reprezentacija osvojila FIVB Challenger Cup i ušla u prestižnu svjetsku Ligu nacija

Zadar i dvorana Krešimira Ćosića na Višnjiku svjedočili su povijesnom uspjehu hrvatske ženske odbojke, ulasku u svjetsku Ligu nacija (VNL) 2023. gdje igra svjetska odbojkaška ellita. FIVB Challenger Cup završio je na najbolji mogući način, nakon Kazastana i Portorika na kraju je pala i Belgija, koja nas je dobila u posljednja dva međusobna susreta 2020. godine. Velika i slatka pobjeda ove generacije koju predvodi kapetanica Samanta Fabris. Na ovoj utakmici upravo ona bila je lokomotiva koja je vukla, s 31 poenom, najučinkovitija na cijelom susretu.

“Imali smo naš san, cilj i uspjeli smo u tome. Jako sam ponosna na ekipu, na sve koji su nas došli gledati, dati podršku i vjetar u leđa. Publika je bila divna. Zahvalila bih se svima iz stručnog tima, medicinskog tima te svima koji su se trudili, dali smo maksimum. Stvarno sam jako ponosna na cure i tim. Ušli smo u VNL, svjetsku ligu među elitne reprezentacije, to je povijesni uspjeh hrvatske odbojke. Večeras samo sreća i veselje.” – izjavila je kapetanica Samanta Fabris.

Susret je započeo istom postavom kao i dan ranije u polufinalu protiv Portorika. Hrvatski izbornik Ferhat Akbas odredio je postavu: Lea Deak organizatorica igre, kapetanica Samanta Faris korektorica, srednje blokerice Božana Butigan i Martina Šamadan, primačko-pucački par Lucija Mlinar i Laura Miloš, te libero Izabela Štimac.

Sraz dvije europske ekipe, koje se bore za ulazak u svjetsku Ligu nacija 2023., nudio je spektakularnu utakmicu. Početak je pripao Belgiji, 12. ekipi po FIVB rangu u odnosu na Hrvatsku koja je na 21. mjestu. Belgijanke su imale vodstvo 8:5 i 9:6 te 14:11, ali Hrvatska serijom poena okreće na 15:14 uz fantastičnu igru Božane Butigan na sredini mreže. Od tada Hrvatice više ne ispuštaju prednost i odlaze do kraja, do 25:20. Zanimljivo, belgijski izbornik Van de Broek sjeo je na klupu kod 23:18, as servisa Lucije Mlinar.

U drugom setu Belgija je zatvorila prolaze kroz sredinu mreže, krenule su agresivnije servirati, a u napadu su više koristile blok-aut, udaranje po vrhu našeg bloka. Rezultiralo je to njihovim vodstvom praktički od početka seta, a hrvatski izbornik kod 4:7 i 12:17 traži time out. Bez veće koristi, Belgijanke su u zaletu, pa nakon relativno za njih neugodnih 19:21 uzimaju drugi set s 25:21, za izjednačenje u setovima od 1-1.

Neparni, treći set, opet ide na našu stranu. Krenule su Hrvatice zastrašujućom serijom 6-1 i bile cijelo vrijeme u prednosti od 3 do 6 poena. Da bi u finišu ovog perioda igre Butigan ponovno proradila brzim smečevima kroz sredinu i odvela ekipu u mirne vode, do 20:13. Drže naše djevojke solidan prijem servisa, uvodeći Belgijanke u nervozu, prisiljavajući ih na riskantnije poteze. Rizik im se umalo isplatio, stigle su Belgijanke do 18:21 i 21:23 na krilima sjajne Britt Herbots, no othrvale su se tim naletima naše reprezentativke i blokom za zadnji poen osvojile taj set s 25:22.

Rovovska se bitka nastavlja i u četvrtom setu, Hrvatska ima 8:5, ali Belgija stiže na 8:8, prestiže na 11:10, no hrvatske igračice pune samopouzdanja svjesne su da im je pobjeda nadomak ruke. Dodaju gas, bježe na 17:14 i 20:17, ali Belgija je iskusna ekipa s dobrom klupom i ne daju se tako lako. Kod 22:20 naš izbornik Ferhat Akbas uzima time out, a u slijedećem poen video challenge dodjeljuje Belgiji za 21:22. Tada je dva projektila kroz sredinu poslala Božani Butigan za 24:21, a Samanta Fabris smečom završila utakmicu za 25:21 i pobjedu od 3-1, koja Hrvatsku dogodine vodi među najveće ekipe svijeta u Ligu nacija. Apsolutno zasluženo i nagrada za sav stres koji su priuštile publici u Višnjiku, ali i čelnicima Hrvatskog odbojkaškog sasveza na čelu s predsjednikom Antom Bakovićem.

“Jako smo sretni i umorni. Igračice i cijeli Hrvatski odbojkaški savez večeras su ispisali novu povijest hrvatske odbojke. U budućnosti ćemo samo rasti. Organizacija u Zadru bila je odlična, publika nas je odlično podržala i to nam puno znači. Utakmica je bila teška, Belgija je iskusna reprezentacija koja godinama igra u VNL-u i Grand Prixu, tako da smo danas zajedno ispisali povijest. Sada nas čekaju kvalifikacije za Europsko prvenstvo te nakon toga Svjetsko prvenstvo što će biti još teže. Nastavit ćemo raditi, truditi se biti još bolji.” – zaključio je izbornik Ferhat Akbaš.

Za Hrvatsku su na FIVB Challenger Cupu igrale: Klara Perić, Lea Deak, Mika Grbavica, Samanta Fabris, Lucija Mlinar, Laura Miloš, Dijana Karatović, Natalija Tomić, Josipa Marković, Beta Dumančić, Martina Šamadan, Ema Strunjak, Božana Butigan i Izabela Štimac. Izbornik reprezentacije je Ferhat Akbaš.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...